ЕК прие нова правна рамка за обмен на данни със САЩ

0
Днес предприемаме важна стъпка, за да вдъхнем доверие на гражданите на ЕС, заяви председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен
Днес предприемаме важна стъпка, за да вдъхнем доверие на гражданите на ЕС, заяви председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен Снимка: Туитър

Днес предприемаме важна стъпка, за да вдъхнем доверие на гражданите на ЕС, заяви председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия заяви, че е приела нова правна рамка за защита на личните данни на европейците при обмен със Съединените щати - третият ѝ опит да преодолее правните предизвикателства, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Днес предприемаме важна стъпка, за да вдъхнем доверие на гражданите на ЕС, че техните данни са в безопасност, да задълбочим икономическите си връзки между ЕС и САЩ и в същото време да потвърдим отново нашите споделени ценности“, заяви председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Решението стана възможно, след като миналата година президентът на САЩ Джо Байдън разпореди актуализиране на правилата на американските разузнавателни агенции, когато става въпрос за наблюдение на международните потоци от данни, за да предостави „предпазни мерки“ на гражданите и жителите на Европейския съюз.

Технологични компании, чиито бизнес модели зависят от трансатлантическия обмен на данни, приветстваха обявяването на рамката за поверителност на данните между ЕС и САЩ

Това беше "добра новина за хиляди фирми", съобщи една от тях, DigitalEurope, в изявление.

Технологичната група от САЩ, The Software Alliance (BSA), заяви, че ще „укрепи трансграничното управление на данни – крайъгълен камък на нашата модерна икономика – и ще подобри предпазните мерки както за гражданите на ЕС, така и на САЩ.

Назряващо предизвикателство

Макс Шремс, австрийски правен активист, чиито предизвикателства доведоха до това съдилищата на ЕС да отхвърлят два предишни опита ЕС-САЩ за трансфер на данни, каза, че и този път законодателството на ЕС няма да бъде успешно.

"Последната рамка все още има „фундаменталния проблем“, че Съединените щати „имат мнението, че само гражданите на САЩ са достойни за конституционни права“, които ги защитават от американско електронно шпиониране", каза той, като обеща да оспори последните усилия на ЕК и прогнозира, че делото "вероятно ще бъде върнато в Съда на ЕС след няколко месеца".

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс каза пред журналисти, че "няма илюзии" относно предстоящото вероятно правно предизвикателство.

Но може би е полезно да се тества новата американска система, преди да се оспори такова решение за адекватност“, добави той.

Рейндерс уточни, че „може би достъпът до съда е малка част от бизнес модела на някои организации на гражданското общество“.

Президентска заповед

Европейската комисия твърди, че новата рамка предлага „значителни подобрения“ спрямо предишния механизъм за пренос на данни, наречен Privacy Shield, който съдът на ЕС счете за неадекватен.

Комисията съобщи, че американските компании, подписващи рамката за поверителност на данните между ЕС и САЩ, ще бъдат задължени да изтрият личните данни на европейците, когато вече не са необходими за целта, за която са били събрани.

Обхватът му се отнася за граждани на 27-членния ЕС и на асоциираните страни Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, както и жители на всички тези страни.

Те биха имали право на обезщетение, ако установят, че техните данни са били неправилно обработени от американски компании.

Съгласно законите на САЩ американците са защитени от електронно шпиониране от американските разузнавателни агенции чрез тяхната конституция, но всички други националности са въпрос на "честна игра".

Въпреки че изпълнителната заповед на Байдън от октомври 2022 г. не разширява същата защита върху европейците, тя задължава американските разузнавателни агенции да покажат, че събирането на данни за чужденци е „пропорционално“ на конкретна цел на националната сигурност на САЩ.

Заповедта също така увеличава надзора върху обработката на събраните лични данни и предлага път към „правна защита“ за гражданите на „отговарящи на изискванията държави“, което е предназначено да включва тези на ЕС.

Нов съд за преглед на защитата на данните на САЩ, съставен от експерти извън американското правителство, ще може да преразглежда решенията за данни, взети в американския офис на директора на националното разузнаване.

Европейската комисия обяви, че мерките на САЩ ще подкрепят стандартните договорни клаузи, на които толкова много онлайн платформи, включително тези, управлявани от Meta, Amazon и Google, разчитат, за да прехвърлят данни на европейци в Съединените щати.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    ...
    сащ да трие данни ? кой вярва на този долен брътвеж ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари