Ефрем черпи за името си днес

0
Днес православната църква почита паметта на Преподобни Ефрем Сириец
Днес православната църква почита паметта на Преподобни Ефрем Сириец Снимка: Кадър You Tube

На 28-ми януари православната църква почита паметта на Преподобни Ефрем Сириец.

Легендата разказва, че той е роден през 306 г. в Едеса, Сирия, в добро и благочестиво семейство. В родния си град Ефрем основава училище, като също така преподава своите християнски слова на народа. По-късно е ръкоположен за свещеник от Свети Василий Велики и веднага проговаря на гръцки език, въпреки че не го е учил никога преди това, споделя Дама.бг.

Ефрем Сириец е автор на множество християнски съчинения и проповеди. Основната тема в тях са смирението, борбата с греха и покаянието. Той е създател на молитвата „Господи и Владико на моя живот“, която се изпълнява и до ден днешен по време на Великия пост.

Преподобни Ефрем води голяма борба с ересите през целия си живот и ни оставя в наследство много от своите догматико-полемически творби, които разкриват същността на християнската вяра. Свещеникът взима участие във Вселенски събор през 325 година. Ефрем Сириец умира през 373 година и по негово скромно желание е погребан в края на градските гробища, където погребвали странниците. След смъртта му православната църква го обявява за светец.

На 28-ми януари имен ден празнува Ефрем. Желаем ви много здраве, успехи и щастие!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Който и да е
    Иконата от снимката е на Св. Ефрем нови, когото честваме на 5 май.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари