Един километър от нова румънска магистрала ще струва повече от 4 километра от АМ "Хемус"

6
Тази магистрала трябва да свърже Североизточна Румъния със Западна Европа
Тази магистрала трябва да свърже Североизточна Румъния със Западна Европа

Тази магистрала трябва да свърже Североизточна Румъния със Западна Европа

Румънската компания за пътна инфраструктура CNAIR одобри техническите и икономически параметри за средния участък на магистрала А8, която ще свърже историческите региони Трансилвания и Молдова. Това одобрение подготвя пътя за стартиране на обществения търг за това, което ще бъде най-скъпата магистрала, строена някога в Румъния, пише Money,bg.

За стартирането на търга е необходимо и одобрението на правителството.

Участъкът от магистралата, който е дълъг почти 160 км, ще струва 31 милиарда леи (6,4 милиарда евро) без ДДС, или близо 40 милиона евро на километър, според Ziarul Financiar.

За сравнение бившият мистър на регионалното развитие Виолета Комитова, заяви по повод приключила проверка на Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/, че България плаща 17 млн. лв. (близо 8.7 милиона евро) за километър от "Хемус".

Прогнозните разходи са с около 40% по-високи, отколкото за планинския участък от магистрала А1 между Питещи и Сибиу, според същия източник.

Магистрала А8 ще свърже град Търгу Муреш в Трансилвания с най-големия град в Молдова - Яш, и в крайна сметка ще стигне до границата между Румъния и Република Молдова при Унгени.

Тази магистрала трябва да свърже североизточния регион на Румъния, един от най-бедните в Европейския съюз, със Западна Европа, тъй като ще се пресича с магистралата Трансилвания, която се простира до границата с Унгария.

Два по-къси сегмента от магистрала А8 вече са продадени на търг, но средният участък, между селата Миеркуря Ниражулуй и Легин, е най-трудната част от проекта. Този участък ще пресече три успоредни планински хребета в Източните Карпати (от изток на запад), което го прави още по-предизвикателен от участъка на магистралата между Питещи и Сибиу, който пресича Карпатите от север на юг.

Проектът ще бъде частично финансиран със средства от ЕС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    3
    Друг читател
    А ние докога ще наричаме две платна с дупки и едно аварийно "магистрала"?!?
  • 27
    2
    Читател
    Идиоти ли са тия строители на магистрали,или ние сме по големи идиоти, че гледаме как пред очите ни вече години наред,от милионери, имаме милиардери с финикийски знаци,които миришат на асфалт.
  • 31
    1
    Песимист
    Но сигурно ще е 10 пъти по здрав от нашия...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари