Пътят за Белград ще е затапен поне за 6 месеца

0
​Причина е строителството на магистрала „Европа“. Продължават и ремонтите по „Хемус“
​Причина е строителството на магистрала „Европа“. Продължават и ремонтите по „Хемус“ Снимка: Анелия Николова / Дневник

Нови препятствия по пътя към чужбина се очертават за туристите и за транспортните фирми.

От сряда, 26 юни, пътят от София за Белград ще бъде затапен. Новината идва на фона на гигантските задръствания по граничните пунктове с Гърция и Румъния в началото на летния сезон. Едновременно с това продължават ремонтите по магистралите „Хемус“ и „Тракия“. Така, реално, напускането на столицата и транзитът през България се превръщат в многочасово висене по задръствания и по гранични пунктове, пише Вестник СЕГА.

От 26 юни до 20 ноември се затваря близо 5-километров участък по пътя Калотина-Сливница. Причина за това е строителство на бъдещата магистралаЕвропа“, става ясно от съобщение на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Ограничението идва в разгара на пътуванията през лятото. Точно в тези месеци през страната ни преминават транзитно и стотици хиляди автомобили на турски гастарбайтери, като пътят им към и от Европа преминава именно през трасето с ограничения.

Според съобщението на АПИ шофьорите ще бъдат пренасочвани по стария път Калотина -София. Пътуващите от столицата към българо-сръбската граница ще преминават по новоизградена пътна връзка, в близост до отбивката за Алдомировското блато, и ще продължават по старото трасе в посока Драгоман.

Пътуващите от граничния пункт за София също ще трябва да заобикалят. Те ще се пренасочват след газостанция при изхода на град Драгоман в посока София и ще се връщат обратно на първокласния път по новоизградена отбивка в района на надлеза, по който преминава общинския път за Алдомировското блато.

От АПИ се похвалиха, че по първокласния път Калотина - Сливница от средата на май се модернизират 17 км. В участъка ще бъде изградено второ платно, а старото трябва да бъде реконструирано. Инвестицията е за 117.3 млн. лв. и парите са от бюджета. Срокът за завършване е 2021 г.

Трасето на магистралаЕвропа“ между Калотина и околовръстния път на София е дълго 48 км и е разделено на три части. Първите два участъка - от „Калотина“ до Драгоман и от Драгоман до Сливница ще бъдат модернизирани. По тях трябва да бъдат изградени 11 съоръжения - три селскостопански подлеза, още два подлеза, пет надлеза и мост над р. Сливнишка с дължина 50 м. Ще бъдат построени два пътни възела -– „Сливница 1“ - при 25-и км, и „Сливница 2“ при 29-и км, както и осем площадки за отдих. Трябва да бъде направена реконструкция на водопроводи, електропроводи, телеграфно-телефонни и оптични кабели. Третият участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента, с дължина 16 км, ще преминава по ново трасе, за коeто още няма проект.

ОЩЕ ПРОБЛЕМИ

Междувременно от АПИ съобщиха и за друго неудобство за шофьорите, които пътуват по „Хемус“. Във вторник от 10 до 15 ч движението за Варна в тунел „Правешки ханове“ на магистралата ще се осъществява в изпреварващата лента поради ремонтни дейности на антена на мобилен оператор. Един от най-проблемните ремонти е този на тръбата на тунел „Витиня“. Работата там започна през септември 2017 г. и ще продължи и през това лято. Освен това затруднение за пътуващите по тази магистрала създава и ремонтът на виадукта „Коренишки дол“, както и на съоръжението край село Потоп. В края на май от пътната агенция обещаха до края на юни да приключат ремонтите по „Тракия“.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари