Е, г-жо Кръстева, спасихме го! Въпреки Вас!

15
Хлябът може да ни отнемете, но не и вярата в доброто и справедливостта!
Хлябът може да ни отнемете, но не и вярата в доброто и справедливостта!

В следобедните часове на 07.09.2015 г. в Сдружение за защита правата на животните постъпи сигнал за бедстващо коте. Русенецът Никола Джоджев сподели, че още преди обяд е подал сигнал на телефон 112. От там сигналът е предаден на управителя Общинският приют за животни д-р Людмил Спасов, който отказал да прати екип. Тогава Джоджев потърсил съдействие директно в Община Русе. Свързал се с Наталия Кръстева зам.-кмет по „Комунални дейности“, която категорично му отказала помощ с мотивът, че е много ангажирана да се занимава с някакви котки.

На молбите на русенеца откликва единствено екипът на Димитър Наков заместник-кмет по „Устройство на територията” и Сдружение за защита правата на животните. След оглед на място чухме пищене на малко котенце в една от шахтите в близост до сухият фонтан и операта. Животинчето беше паднало през рехавата решетка на въздухоотводите. Тогава се наложи отново да подадем сигнал до тел.112, но този път от името на нашето сдружение. Отново нищо. Чак след намесата на Спасимир Димитров, директор дирекция „Обществен ред и сигурност” в Община Русе дойде екип на Гражданска защита и приюта за животни. Насъбраха се много любопитни деца на всякаква възраст. Всички питаха кой ще го извади и кой ще помогне, дали е живо котето и ще го спасим ли!? Тези и още въпроси ни задаваха превъзбудените деца станали свидетели на спасителната акция. Вълнуваха се от съдбата на котенцето. Игрите замряха, дойдоха и разтревожени родители.

Членове на сдружението ни, съвместно с екип от приюта, обстойно обходиха подземните комуникационни шахти на Русе, но не откриха пряк достъп. ГЗ преряза металната решетка и спусна метална стълба през въздухоотвода. Отворът се оказа много тесен, за да слезе човек. Оказа се, че никой не разполага и с въжена стълба.

Тогава се появи Наталия Кръстева зам.-кмет по „Комунални дейности“ и ни обвини, че правим демонстрации пред децата и нямало нужда да правим излишна показност. Не можело цял ден всички да се занимават с една котка. Подкани всички участници в акцията да се разотидат и прекрати всички действия по спасяването. Единствено Спасимир Димитров обеща на следващият ден да изпрати алпинист, който да се спусне с въже. Тогава настъпи тишина, стана тъмно и всички се разотидоха. Ние обаче не се отказахме! Членове на Сдружение за защита правата на животните и доброволци обединиха силите си и успяха да достигнат до котето. Открихме го още живо. Животинчето беше почти обездвижено и много обезводнено. Нуждаеше се от спешна медицинска помощ. Вероятно е престояло дни наред под земята.

Изведнъж отново се появи Наталия Кръстева зам.-кмет по „Комунални дейности“ в Община Русе и заразпитва, кой ни е позволил да продължаваме опитите по спасяването на това котенце. Отговорихме, че няма време да се чака и утре може да е късно. Тогава Кръстева си позволи да ни заплаши с полиция, започна да звъни по мобилния. Разкрещя се, започна да се държи грубо и нападателно и да сипе закани в тоталитарен стил. Разпита всички присъстващи за имената и работните им места. Сред нас беше и именита дългогодишна оперна певица от Русе. Кръстева не я разпозна, дори не беше чувала за нея. След няколко безуспешни опита да узнае името и длъжността и в операта се закани да узнае тези данни от нейния работодател. В нов телефонен разговор, неизвестно с кого, публично се разпореди да се вземат нужните спешни последващи мерки срещу всички присъстващи. Същото се закани и на останалите присъстващи, които вече се радваха на спасеното котенце.

Всички останахме изненадани от изключително грубото и обидно поведение и държание на дамата тази вечер! Пред деца и възрастни, на централният площад в Русе, Кръстева се възползва от служебното си положение и обвини русенци, че правят излишни демонстрации пред децата, като се опитват да спасят бедстващо котенце паднало в общинска шахта! Опита се да ни заплаши и откаже да помогнем на бедстващото животинче, за да не нарушаваме нечие спокойствие. Как така сме щели да се занимаваме толкова време с бедстващо коте?! И не само това! Заплаши присъстващите с последващи проблеми с полиция и на работното място!

Е, г-жо Кръстева, спасихме го! Въпреки Вас! Хлябът може да ни отнемете, но не и вярата в доброто и справедливостта!

От името на спасеното котенце Благодарим на Спасимир Димитров, директор дирекция „Обществен ред и сигурност”- Община Русе за оказаното съдействие и самоотвержена реакция!

Благодарим и на момичетата от екипа на Димитър Наков Заместник-кмет „Устройство на територията”, на приюта за животни и на ГЗ!

Защо не се отказахме ли?

Защото животните не гласуват на избори, не избират нашият кмет!

Защото не можем да спасим всички, но поне опитваме!

Защото децата следват нашият пример и ние сме отговорни пред тях!

Автор: Сдружение за защита правата на животните - град Русе

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари