Джо Байдън: Възходи и тежки удари на съдбата

1
Вицепрезидент, вдовец, баща, загубил две деца: животът на Джо Байдън е белязан и от възходи, и от тежки удари на съдбата
Вицепрезидент, вдовец, баща, загубил две деца: животът на Джо Байдън е белязан и от възходи, и от тежки удари на съдбата Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вицепрезидент, вдовец, баща, загубил две деца: животът на Джо Байдън е белязан и от възходи, и от тежки удари на съдбата.  Кой е той, отговорите дава Дойче Веле

Джоузеф Робинет Байдън младши е роден през 1942 година в Пенсилвания и израства в католическо работническо семейство. Дипломира се като юрист. От 1973 до 2009 година е представител на щата Делауеър в Сената. Там в продължение на години е бил председател на Комисията по външна политика. По тази линия е пътувал из най-различни страни и се е срещал с високопоставени политици от цял свят. 

В личния си живот обаче Джо Байдън получава няколко жестоки удара от съдбата: през декември 1972 при автомобилна катастрофа загиват първата му съпруга Нийла и тяхната 1-годишна дъщеричка Наоми. През май 2015 година Байдън губи и най-големия си син Бо, който на 46-годишна възраст умира от мозъчен тумор.

Самият Джо Байдън се подлага на две операции през 1988 заради мозъчни аневризми. Докторът, извършил операциите, потвърди през миналата година, че двете хирургически намеси по никакъв начин не са се отразили на психическото здраве на пациента. "Джо Байдън е единственият политик, за когото съм сигурен, че има нещо в главата си - защото сам го видях", каза неврохирургът д-р Нийл Касъл в интервю за вестник "Уошингтън Екзамайнър" неотдавна.

След като Барак Обама спечели изборите за президент, през 2009 Джо Байдън стана вицепрезидент на САЩ. През осемте години управление на Обама вицепрезидентът Байдън се представи като човек, който може да работи и с републиканците. Под негово ръководство правителството успя да се разбере с републиканците в Конгреса по пакет от мерки за справяне с икономическата криза.

През януари 2017, малко преди да изтече вторият му мандат, президентът Обама награди Байдън с президентския медал за свобода - едно от най-високите американски отличия за цивилни граждани. В мотивите за наградата се казваше, че тя се връчва за вярата у неговите американски сънародници, за любовта му към страната и неговата дългосрочна служба към родината, резултатите от която ще се усещат и от следващите няколко поколения.

Той е най-старият президент на САЩ

Джо Байън е човек с дългогодишен политически опит. Демонстрирал го е неведнъж в участията си по телевизията и пред избирателите. В някои негови участия обаче изпъква и нещо друго - той нерядко е бил критикуван заради това, че се оплита в изказа си и не довършва започнати изречения. Противниците му спекулират, че проблемите му може да се дължат на деменция. Байдън е на 77 години и при евентуалното си встъпване в длъжност през януари 2021 година ще е навършил 78. А това би го направило най-възрастния президент в историята на САЩ. Засега този рекорд се държи от Доналд Тръмп, който стана президент на 70-годишна възраст.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари