Двойни сметки за ток стреснаха гражданите

0
Фактурите за декември обичайно са по-високи, обясняват енергофирмите
Фактурите за декември обичайно са по-високи, обясняват енергофирмите

Фактурите за декември обичайно са по-високи, обясняват енергофирмите

Сметките за ток и парно за декември вече пристигат и социалните мрежи завряха от недоволство. Много хора се оплакват, че сумите, които виждат във фактурите, надминават и най-лошите им очаквания.

"За април - 55 лв. за ток, до октомври - по 90-100 лева, за ноември - 157 лв., а за декември - 420 лв.", възмущава се абонат на ЕВН от Стара Загора. Граждани от различни градове се гневят, че сметките им за електроенергия за последния месец на миналата година са увеличени двойно и дори тройно, пише вестник "Сега".

Има ли причини за драстично покачване?

Енергийните предприятия твърдят, че нищо извънредно не се е случило и че сметките може да са по-високи, но с проценти, не в пъти. Те припомнят, че по традиция през декември има рекордно потребление - и защото зимата носи по-ниски температури, и заради многото празнични дни, когато хората прекарват повече време вкъщи и се глезят повече.

Най-голямата топлофикация в България - столичната, публикува графики с месечни данни за произведената топлоенергия и за средната температура. Декември е бил с 0.4 градуса по-студен в сравнение с ноември, показват данните на предприятието. Съответно и произведената топлинна енергия е била повече.

Експертите на ЕВН обясняват, че понижението на външната температура с градус увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%.

По данни на "Енерго-про" през зимните месеци потреблението на електроенергия нараства с 30-40% спрямо септември и със 70% в сравнение с лятото.

От 1 юли цените на тока за бита бяха увеличени и това трябва да се има предвид, когато се сравняват сметките за декември 2022 и за декември 2023 г., посочват от ЕРП-тата.

Съмнения

Някои абонати смятат, че високите сметки не са реални, а са надписани. "Смениха старите електромери с уреди с дистанционно отчитане, който май са с дистанционно манипулиране, пипат софтуера и сумите във фактурите ни растат". "С високите сметки сигурно покриваме 13-тата заплата на служителите на енергото", гневят се потребители в социалните мрежи. От ЕРП-тата обаче са категорични - високите сметки се дължат на по-голямо потребление. Или на дефект в електромера. В такъв случай уредът трябва да се смени.

Ако се съмнявате, че сметките ви са надписани, подайте оплакване до съответния доставчик и поискайте проверка, съветват експертите. Дружеството трябва да отговори в 30-дневен срок. Ако отговорът не е удовлетворяващ или не е получен в указания срок, клиентът има право да подаде жалба до КЕВР или Министерство на енергетиката.

Ако се съмнявате в показанията на уредите, които отчитат потреблението ви, дайте ги за експертиза в специализирана лаборатория. Ако уредът е неизправен, дружеството ще покрие разходите по проверката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    България
    Дистанционните елмери не са ли податливи на хакове ? Но при всички случаи всички българи сме прецакани от енергийните мурафети по "зелените простотии" . Препоръка - ТЕЦ е по икономичен и комфортен, но тези без тази услуга завиждат и беснеят . Антибългарите са много кресливи и активни, но нямат значение.
  • 11
    2
    Ама
    Спираме да плащаме ама всички . Ама забравям че сме Българи и ще чакаме някой друг да свърши тас работа.
  • 8
    1
    Осман
    Съвсем нормално. В края на годината се раздават коледни и годишни премии.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари