"Лишаваме се от топлина": Защо потребители плащат двойно по-високи сметки при същата цена на тока

6
Част от тях обвиниха новите си електромери
Част от тях обвиниха новите си електромери Видео: NOVA

Част от тях обвиниха новите си електромери

Започва ли новата година с по-високи сметки за ток? Според част от потребителите фактурите за електричество са драстично по-високи от тези за същия период преди година.

Сигналите идват от различни точки на страната, които се покриват от различните ЕРП-та. Според хората сметките им са се увеличили с поне 50%. Цената на тока обаче не се е променяла от 1-ви юли миналата година и се контролира строго от КЕВР. За това част от потребителите обвиниха новите си електромери. Две от електроразпределителните компании обясниха, че няма промяна в ценообразуването, а най-вероятно по-високите сметки идват след по-голяма консумация, предаде NOVA.

Боян Миланов живее в Самоков. Отоплява къщата си на пелети, топлата вода също идва от там. "За миналия декември сметката ми е 90 или 110 лева, за този декември 480. Разликата е огромна. Нищо не сме променяли в нашето домакинство", споделя той.

Той твърди, че неговата сметка, но и тези на съседите му в последно време са чувствително по-големи. "Откакто са сменени нашите електромери с електронните, сметките ни са различни", отбелязва Боян.

Христо Димов е от Горна Оряховица. Топли се на климатик. И неговите изчисления показват увеличение. "Може би е двойно разликата. Предния месец имахме 120, сега 260 лева. Едно и също консумираме. Двама души сме с жена ми, а консумацията голяма", споделя той.

И за да може да остане от пенсията и за храна, се налагат лишения. "Лишаваме се от топлина. И водата е много скъпа", допълва Димов.

От компаниите, доставчици на електричество обясниха, че по-големите сметки идват, тъй като все повече домакинства са избрали да се отопляват с електричество. И, че консумацията на ток през зимата нараства със 70%. Ако се сравняват едни и същи периоди в различни години трябва да се вземе предвид и увеличението на цената от юли. Важно е да се обърне внимание и на уредите, които използваме и колко добре е изолирано жилището ни. Възможно е, ако има съмнения, електромерът да бъде проверен. От асоциация "Активни потребители" напомнят, че това може да не е безплатно.

"Има много ясна процедура - човек може да пусне искане до дружеството за такава проверка, съответно електромерът може да се смени с временен и този да се даде за изпитване в лаборатория, но ако се окаже, че сигналът не е основателен, ние трябва да платим цената", обясни Богомил Николов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    Иванова
    А вие Дунав мост толкова сте се изчерпали вече.Какво пишете това което го обявяват националните телевизии първи.Голяма новина няма що.
  • 0
    4
    Любчо
    Да, де, ама де ги тия ТЕЦ-ове, колега?
  • 1
    3
    ...
    Алооо, фалшивото педесарско тролче. ТЕЦ-ът не е начин на отопление, а е начин на производство на електроенергия. И впрочем принципът е същия, като при АЕЦ: загрява се вода, тя се изпарява, увеличава си обема и от това се поражда поток, който минава през турбина и завърта един генератор. Ама от другата страна на турбината водата вече не е под налягане и температурата ѝ се превръща в отпаден продукт, който се продава на жителите от близкия град за отопление. Дефектът на ТЕЦ-а, е че неговата електроенергия не се купува много много, щото е по-скъпа (сравнено с на АЕЦ-а) и отпадъка не стига за всички мераклии, от което цената му се вдига. Питай хората в Козлодуй, колко плащат за парно!
  • 1
    2
    ...
    Алооо, фалшивото кумунярско тролче, дето се пише "архитект", ТЕЦ-а е най-скапания начин за отопление, отживелица от соца на 19-ти век! Кого лъжеш, тъпако? Много си прост! Анадънму?
  • -5
    1
    Архитекта
    Сто пъти ви се обясни , че отоплението на климатици е скъпо и е за богати . А по селата масово са нацвъкали климатици и си мислят , че са хванали шейха за брадата. Най изгодно е на ТЕЦ при нормални съседи и добра поддръжка на абонатната станция. И не са ви криви електромерите , старите механични електромери отчитаха по желание, а сегашните отчитат и муха да бръмне.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари