КЕВР: Парното поевтинява, но токът поскъпва

0
КЕВР предлага минимално увеличение на цените на електроенергията, очаква се намаление при парното
КЕВР предлага минимално увеличение на цените на електроенергията, очаква се намаление при парното

КЕВР предлага минимално увеличение на цените на електроенергията, очаква се намаление при парното

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) проведе открити заседания, на които обсъди цените на електроенергията и топлинната енергия за новия регулаторен период 1 юли 2024 г. - 30 юни 2025 г.

Електроенергия:

Предлага се средно увеличение на цената на електроенергията за битовите потребители с 1,39%. За "Електрохолд" увеличението ще е 2,74%, за ЕВН – 1,46%, а за "Енерго Про" се очаква намаление с 0,90%. КЕВР подчертава, че дори с увеличението, цените на електроенергията в България остават едни от най-ниските в Европа. Предложението е в съответствие с изискванията за инфлация на страните-кандидати за Еврозоната.

Топлинна енергия:

Очаква се средно намаление на цените на топлофикационните услуги с 8,44% за цялата страна. Най-голямо намаление се предвижда за "Топлофикация Бургас" (14,09%), а най-малко за "Топлофикация Велико Търново" (2,44%).

Дискусии и становища:

На заседанията бяха обсъдени въпроси, свързани с технологичните разходи, разходите за балансиране и нормата на възвращаемост на дружествата. НЕК предложи преразглеждане на цената и количествата електроенергия от ВЕЦ поради ограничените водни запаси. "Електрохолд" и ЕВН се обявиха за въвеждане на цена за достъп и за битовите потребители на база инсталирана мощност. Фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС) изрази загриженост относно финансовата си стабилност и подчерта значението на предстоящото ценово решение на КЕВР.

Окончателното решение на КЕВР за цените на електроенергията и топлинната енергия ще бъде взето след общественото обсъждане. Очаква се то да доведе до минимални промени в цените на електроенергията и значително намаление на цените на парното за битовите потребители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама си говорят:
- Значи, врачка ти предсказа, че жена ти ще те напусне?
- Не точно, но каза че ми предстои прекрасен живот!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари