"Електрохолд" иска поскъпване на нощния ток с над 50%

0
Мрежовите оператори настояват за повишаване на таксите им за пренос и достъп между 4 и 55 на сто
Мрежовите оператори настояват за повишаване на таксите им за пренос и достъп между 4 и 55 на сто Снимка: Фейсбук

Мрежовите оператори настояват за повишаване на таксите им за пренос и достъп между 4 и 55 на сто

Комисията за енергийно и водно регулиране обяви в четвъртък внесените заявления за цените от 1 юли 2023 г. от топлофикациите и дружествата по веригата производство, пренос, разпределение и доставка на електроенергия. Те бяха депозирани в края на март и публикувани на сайта на регулатора, но неповерителните версии, от които не ставаше ясно какви са изчисленията на всички дружества за новите им тарифи. Те тепърва ще бъдат анализирани от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която ще излезе със свои сметки, но на база представените искания и предходни действия на регулатора може да се допусне, че крайната цена на тока за бита вероятно ще се повиши с около 3-3.5 на сто, колкото и миналата година, отбелязва Mediapool.

Единият от крайните снабдители за домакинствата – "Енерго-Про", реално не предлага промяна на сегашните си дневна и нощна тарифа, които са 0.11311 лв./кВтч.

ЕВН иска нищожна промяна на дневната тарифа от 0.10917 лв. на 0.10969 лв, докато "Електрохолд" запазва в заявлението си цената за дневния ток на 0.11146 лв./кВтч, но пък за нощната тарифа иска увеличение с около 54 на сто – от сегашните 0.02629 лв. на 0.0402 лв./кВтч. Така за поредна година дружеството доставящо електроенергия в Западна България иска сериозно поскъпване на нощния ток. Предишните пъти обаче КЕВР не прие изчисленията на "Електрохолд" и повишението бе далеч по-малко от заявеното.

Заявленията на обществените доставчици на ток обаче не отчитат исканията на дружествата по веригата преди тях, което означава, че ако регулаторът ги приеме, повишение на цената на тока за бита все пак ще има.

АЕЦ "Козлодуй", която осигурява по-голямата част от електроенергията за регулирания пазар, иска повишение на тарифите си с 15 на сто – от сегашните 60.96 лв./МВтч без ДДС на 69.77 лв. "Националната електрическа компания", която реално купува тока за бита от ядрената централа и от двете американски въглищни централи – "Гълъбово" и "КонтурГлобал", чиито цени обаче са фиксирани с дългосрочни договори, иска поскъпване на продажната си цена за крайните снабдители с 2.48 на сто.

На свой ред "Електроенергийният системен оператор", който пренася тока по мрежата високо напрежение, иска вдигане на таксата си за достъп до нея с 55 на сто от 0.68 лв/МВтч на 1.06 лв/МВтч, както и цената за пренос с около 15 процента – от 19.89 лв./МВтч на 22.64 лв.

Нататък по веригата електроразпределителните предприятия, собственици на мрежите средно и ниско напрежение, искат поскъпване на своите цени за достъп и пренос. Операторът на "Електрохолд" иска вдигане на цената за достъп на бита с 14 на сто, а за пренос – с 4 процента. "Електроразпределение-Юг" на ЕВН предлага поскъпване на таксата за достъп на домакинствата четири пъти от сегашните 0.00598 лв./кВтч на 0.0261 лв., а на тази за пренос – с 16 на сто. "Електроразпределение Север" на "Енерго-Про" заявява цена за достъп с около 20 на сто по-висока, а за пренос – със 17 процента.

Да продават за регулирания пазар искат и държавната ТЕЦ "Марица Изток 2", която предлага цена от над 329 лв./МВтч, и въглищните централи на Христо Ковачки ТЕЦ "Марица 3", "Бобов дол" и "Топлофикация Русе", но техните тарифи идват над 430 лв./МВтч. Това означава, че регулаторът отново ще ги отреже от продажби за бита, тъй като иначе цената би се качила драстично.

Столичното топлофикационно дружество е единственото, което иска намаляване на цената на топлинната си енергия, макар и с едва 0.2 процента, което потребителите реално няма да усетят в сметките си. Всички останали искат повишение между 6 и 178 на сто.

Освен топлофикациите в Русе, Сливен и Габрово, всички останали искат намаляване на цените на произвежданата от тях по комбиниран начин електрическа енергия – между 6 и 36 на сто, което също се отрази в посока задържане ръста на цените на тока за домакинствата.

Предстои да се видят разчетите и на енергийния регулатор, които подлежат на обществено обсъждане, а крайното им приемане става в деня на влизането им в сила – 1 юли.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари