Двоен ръст на стомашно-чревните заболявания у нас

1
Как да се предпазим от летните вируси?
Как да се предпазим от летните вируси? Видео: NOVA

Това отчитат от Центъра по заразни и паразитни болести

С близо 50 процента са се увеличили стомашно-чревните заболявания за последните две седмици у нас. Това отчитат от Центъра по заразни и паразитни болести. На какво се дължи и как да се предпазим от летните вируси коментира професор Ива Христова. По думите ѝ чистите ръце са задължително условие, за да се предпазим от болести.

Това на практика е трудно, когато сме навън, особено, когато говорим за деца. Родителите обикновено използват мокри кърпички, което обаче не е достатъчно. Те не заменят топлата вода и сапуна”, обясни лекарят, цитиран от NOVA.

Симптомите на летните вируси са повръщане, болки в стомаха, температура, диария. По думите ѝ освен за чисти ръце, трябва да внимаваме и когато купуваме готова храна отвън, тъй като градусите са много високи и продуктите се развалят бързо.

Според нея през лятото, когато консумираме повече плодове, не би трябвало да имаме нужда от имуностимуланти. Освен летни бактериални инфекции, има известно повишаване на COVID случаите, но това не представлява опасност за момента, твърди професорът. По думите ѝ новият щам е подвариант на Омикрон и все още не е доказан в България.

Други заболявания, които регистрират от Центъра, са предаваните чрез кърлежи. Там също се забелязва повишение. Тя призова хората да избягват пътечките и да вървят по алеите в парковете. Случаите на лаймска болест са десетки, но усложненията са редки.

За бубонската чума:

Това е така да се каже локална инфекция. Лимфните възли реагират и стават огромни. Чумата не е изкоренена по света. Единични случаи има в Азия и в страни, където хигиената е ниска. Но важно е да се знае, че тя не се разпространява така лесно както COVID-19, така че не бива да се притесняваме”, обясни още професорът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Русенец
    А, то щото морето било чисто бре
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари