Две полицейски операции в Русенско

1
Крими хроника и пътни инциденти в областта
Крими хроника и пътни инциденти в областта Снимка: Емил Димитров / БТВ

Днес в ОДМВР - Русе се проведе традиционният месечен брифинг.

В него взеха участие старши комисар Теодор Атанасов, директор на ОДМВР – Русе, началникът на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ главен инспектор Николай Кожухаров и комисар Божидар Петков, началник на отдел „Охранителна полиция“. Те информираха представителите на медиите за резултатите на дирекцията в някои от основните аспекти на дейността й през изминалия месец, както и за предстоящи операции.

Работата на служителите по противодействие на криминалната престъпност през последния месец на територията на областта са били насочени основно срещу извършвани телефонни измами, притежание и разпространение на наркотични вещества, кражби от МПС. Благодарение на ефективната работа на криминалистите от двете районно управления в град Русе и сектор „ПКП“ в дирекцията, от регистрираните 27 престъпления за разпространение и държане на наркотици са разкрити 20 случая. Установени са 21 лица като извършители на тези деяния. Иззети и задържани са 1. 600 кг марихуана, 230 грама метаамфетамин и 10 грама хероин в рамките на един месец. В периода служителите са работили усилено и по отношение разследването на извършени кражби на вещи и части от моторни превозни средства, като от края на октомври до началото на декември е имало известен ръст в регистрираните подобни случаи, предимно от таксиметрови автомобили. В тази връзка е установен извършител, на когото са повдигнати обвинения и е в ход досъдебно производство. По отношение на телефонните измами за месеца са регистрирани 6 престъпления, като са установени 3 извършители в нашата област и още 4 на територията на други региони. Гл. Инспектор Кожухаров отново отправи апел към гражданите да не се поддават на подобни схеми и припомни, че правоохранителните институции и техните служители не извършват обаждания по телефон към хората с искане да бъдат предоставяни парични суми, за да се подпомага работата им при залавяне на извършителите. А това е най-използваната схема за телефонна измама от последната година и половина.

През месеца, след поредица сигнали за извършени джебчийски кражби от заведения в Русе, криминалистите са установили и две лица, като в момента е в процес документирането на престъпната им дейност.

Продължава работата на мобилните екипи от ОДМВР - Русе в малките населени места, като през последния месец е направен нов график. Служителите, ангажирани с тази дейност, осъществяват срещи с жителите и представителите на местната власт вече в 8 населени места седмично, на територията извън областния град. Те приемат заявления от гражданите за извършени нарушения или престъпления.

През периода от 01.01.2018 г. до 18.12.2018 г. в Област Русе са регистрирани 1403 ПТП, при 320 от тях са пострадали общо 421 души – 406 ранени и 15 загинали. В сравнение със същият период на 2017 г. общият брой на ПТП е намалял с 353, броят на ПТП с пострадали граждани е намалял с 4, броят на пострадалите лица-ранени е намалял с 20, а броя на загиналите e намалял с 2.

Основна тежест на пътно-транспортната обстановка в целия регион се дава на Община Русе, където са причинени 69,06 % от тежките ПТП, 63,05% от ранените и 53,33 % от убитите. Най-голям брой тежки ПТП са настъпили на път I-5 / Русе-Бяла /, като тенденцията е намаляване на броя на тежките ПТП в сравнени със същия период на 2017 г. и увеличаване на пътно-транспортния травматизъм. 10 са загиналите граждани в ПТП, станали по първокласни и второкласни пътища в областта.

През периода на коледните и новогодишните празниците се провеждат традиционно специализирани полицейски операции. Това обяви комисар Божидар Петков. Такива са операцията „Алкохол и неправоспособност”, както съвместната операция с ОО“Автомобилна администрация“ на територията на ГКПП-Дунав мост във връзка с извършване на нерегламентирани превози от лица, които не притежават лиценз за извършване на обществен превоз.

На 21 и 26.12.2018 г., на 28.12.2018 г. и на 01.01.2019 г. на територията на Област Русе ще се осигурят максимален брой полицейски екипи по направление на големите населени места, курортни комплекси и по основните туристически направления за организиране и подпомагане на движението и недопускане образуването на автомобилни колони. В посочените по горе дни дейността на служителите работещи по контрол на пътното движение ще се насочи основно към подпомагане и регулиране на движението по пътищата, както и към контрол над водачите с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство. По време на останалите празнични и почивни дни дейността ще е насочена основно към контрол на скоростните режими, недопускане управлението на МПС с концентрация на алкохол в кръвта и/или употреба на наркотични и упойващи вещества и техните аналози, както и от неправоспособни водачи. Ще се осъществява необходимата координация и взаимодействие с РДГП Русе при усилване на трафика или затруднено движение в района на контролния пункт на Дунав мост и ще се предприемат мерки по регулиране и подпомагане на движението.

За безпроблемно напускане на населените места ще се осигурят полицейски екипи на изходите им на 21.12.2018г. и на 28.12.2018г. Те ще подпомагат автомобилното движение. Същата организация ще е създадена и на входовете на населените места в края на празничните и почивните дни на 26.12.2018 г. и 01.01.2019 г. При рязко влошаване на метеорологичната и/или пътна обстановка, внезапно появили се опасности за движението по пътищата и други, затрудняващи трафика, незабавно съвместно с ОПУ ще се въвежда временна организация на движението, като се уведомяват съседните Областни дирекции на МВР за оказване на необходимото съдействие.

Ще се осъществява и контрол по въведените със заповед на АПИ ограничения за движението по определени участъци от републиканските пътища за МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона, включително с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника и специализирана строителна техника, като движението на товарни автомобили над 12 т. ще бъде спряно от 16:00 ч до 20:00 ч на 21.12.2018 г. и от 14:00 ч до 20:00 ч. на 26.12.2018 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари