Два кораба потънаха край Великобритания, 8 души изчезнаха безследно

0
„Хое Осака“ се заклещил на брега на Брамбъл в протока Солент, близо до остров Уайт снощи и започнал да се накланя на една страна
„Хое Осака“ се заклещил на брега на Брамбъл в протока Солент, близо до остров Уайт снощи и започнал да се накланя на една страна

След безсънна нощ и неуморната работа на бреговата охрана беше спасен животът на 25 души от бедстващ кораб край Англия. Регистрираният в Сингапур „Хое Осака“ се заклещил на брега на Брамбъл в протока Солент, близо до остров Уайт снощи и започнал да се накланя на една страна, съобщава „Дейли Мейл“.

Веднага след подаването на сигнала са мобилизирани хеликоптери и катери от близките населени места. От Морската и брегова агенция съобщиха, че всички членове на екипажа на товарния кораб са спасени. Някои от тях са вдигнати с хеликоптери, а други са спасени по вода. Всички са откарани в болница и са добре. Само един от тях е по-сериозно ранен – счупен му е кракът.

Корабът, който е дълъг 180 метра, се е наклонил под ъгъл 45 градуса. Съдът остава в канала, като се предполага, че всичките му навигационни системи вече са повредени.

„Хое Осака“ е пътувал към германското пристанище Бремерхафен. Той е построен през 2000 година и максималното му тегло може да достигне 158 000 тона.



Според някои източници, по-голямата част от хората са извадени от водата. Капитанът и неговият помощник не са бързали да се евакуират, а са останали на борда да помагат в спасителната акция. Предполага се, че корабът имал повреден механизъм, който станал причина да се отклони от курса си и да се забие в Брамбъл. Прави се опит днес той отново да бъде пуснат да плава.

Това е втори тежък инцидент с плавателен съд в региона, след като вчера край Шотландия друг товарен кораб потъна наполовина, а осемте души от екипажа бяха обявени за изчезнали. Има голяма вероятност те да са загинали. „Cemfjord“ започнал да потъва без да успее да изпрати сигнал за бедствие.

На борда е имало 8 души – 7 поляци и един филипинец. Досега никой от тях не е бил открит, съобщиха от компанията-собственик. Инцидентът станал край Пентланд Фърт, Северна Шотландия. Времето е било изключително лошо, разразила се е буря.

Бедстващият кораб е бил забелязан от преминаващ ферибот, след като веднага започнала мащабна спасителна операция. Тя продължава повече от 24 часа.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари