Дубай бори горещините с изкуствен дъжд

0
Националната метеорологична служба на ОАЕ публикува видеозаписи от силните валежи
Националната метеорологична служба на ОАЕ публикува видеозаписи от силните валежи

Националната метеорологична служба на ОАЕ публикува видеозаписи от силните валежи

Подобен на мусон дъжд напоява натоварена магистрала, причинявайки сложни условия за шофиране на потока от джипове. Внезапно край пътя се появяват водостоци. Това би било често срещана гледка в части от Югоизточна Азия, но гледката е от Обединените арабски емирства, в разгара на лятна гореща вълна, при която температурите редовно надвишават 49 С.

Според Националния център по метеорология на ОАЕвалежите са били засилени от операциите за „засяване“ на облаци, за да увеличат валежите в страната от Персийския залив.

В неделя националната метеорологична служба на ОАЕ публикува видеозаписи от силните валежи.

За да се преборят със сушата, пилотирани самолети, изстрелват химикали като сребърен йодид в облаците, за да причинят увеличаване на валежите.

National съобщи, че обилните дъждове са довели до появата на водопади в град Ал Айн и са направили условията за шофиране опасни.

В стремежа си да ограничи намаляващото ниво на валежите в страната, ОАЕ инвестираха 15 милиона долара в девет различни проекта за създаване на дъжд през 2017 г.

Една система, която ще бъде тествана в ОАЕ, използва дронове за изстрелване на електрически заряд в облаците, за да увеличи валежите. Проектът се ръководи от изследователи от Университета в Рединг в Англия. Професор Маартен Амбаум, който работи по проекта, заяви пред Би Би Си през март, че ОАЕ имат достатъчно облаци, за да създадат условия, благоприятни за валежи.

Проектът се опитва да накара водните капки да се слеят и залепят, когато получат електрически импулс, „като суха коса до гребен“.

„Когато капките се слеят и станат достатъчно големи, те ще паднат като дъжд“, каза проф. Амбаум пред BBC.

Прилагането на електрически удари върху облаците е предпочитано, тъй като не изисква използването на химикали.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Петима Петко не чакат! - казали медицинските сестри и започнали операцията без хирурга.

Харесай Дунавмост във Фейсбук