Драстичен спад на парите, които българите в чужбина изпращат у нас

0
За всяка от предходните три години, изключвайки изминалата 2020-та, изпратената към България сума е била над 2 млрд. USD
За всяка от предходните три години, изключвайки изминалата 2020-та, изпратената към България сума е била над 2 млрд. USD Снимка: Dunavmost, архив

За 2020 година сумата е с 1 милиард USD по-малко спрямо 2019-та

Изминалата 2020 г. ще бъде запомнена не само с пандемията, но с една основна последица от нея – драстичното свиване на парите изпратени от българи, работещи зад граница на роднини в България, пресмята ФАКТИ. Сумата е 1.335 млрд. USD или с близо 1 млрд. USD по-малко спрямо 2019 г. За последно толкова малко пари към родината са били изпратени преди 10 години. Сумата представлява 3.5% от размера на БВП на глава от населението за 2020 г., сочат данните на Световната банка.

За всяка от предходните три години, изключвайки изминалата 2020-та, изпратената към България сума е била над 2 млрд. USD.

За периода от април до декември 2020 г. България е на първо място от общо 37 държави, които традиционно големи реципиенти на този вид средства, по спад на емирански преводи. В ТОП 3 сред нас се нареждат Боливия и Нигерия.

Интересно е да се отбележи, че Турция, която е сред основните държави, откъдето идват мигрантски пари, е с една от най-високите такси за превод – 12%. Следват преводите от Великобритания с такса от 8%.

Тенденцията за изпращане на пари на близки в родината ще се обърне след кризата причинена от коронавируса. Причината е, че по-малко хора отиват да живеят в чужбина, а процесът на връщане в родината се ускорява, коментират икономически експерти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари