ДПА: 900 войници от САЩ са вече в България

0
НАТО обяви напредък в укрепването на източния си фланг, като четири нови многонационални бойни групи в Словакия, Унгария, Румъния и България достигнаха първото си ниво на бойна готовност
НАТО обяви напредък в укрепването на източния си фланг, като четири нови многонационални бойни групи в Словакия, Унгария, Румъния и България достигнаха първото си ниво на бойна готовност Снимка: pan.bg

Агенцията подчертава, че досега Алиансът е имал постоянни многонационални части само в балтийските държави

НАТО обяви напредък в укрепването на източния си фланг, като четири нови многонационални бойни групи в Словакия, Унгария, Румъния и България достигнаха първото си ниво на бойна готовност. Това съобщи информационната агенция ДПА, позовавайки се на говорител на Северноатлантическия алианс, предаде NOVA

Първоначално НАТО не уведоми за точния състав и брой на бойните групи, които ще бъдат създадени на източния фланг. Според последна информация по данни на ДПА, в Словакия вече има 2100 войници от страни като Германия, Нидерландия, Чехия и САЩ. 800 войници от Хърватия са разположени в Унгария, 900 от САЩ - в България, а 3300 от Франция, Белгия, Италия и САЩ - в Румъния. Новите бойни групи са предназначени за по-нататъшно укрепване на способностите за възпиране и отбрана на фона на инвазията на Русия в Украйна, уточнява БГНЕС.

Агенцията подчертава, че досега НАТО е имала постоянни многонационални части само в балтийските държави Естония, Латвия и Литва, както и в Полша. Такива бойни групи обикновено наброяват между 1000 и 1200 военнослужещи, но напоследък броят им значително се увеличи заради събитията в Украйна.

Според изявление, публикувано след извънредната среща на върха на НАТО в края на март, Алиансът ще създаде четири допълнителни многонационални бойни групи в Европа в отговор на специалната операция на руските военни в Украйна. В документа се отбелязва, че в отговор на действията на Русия са задействани плановете за отбрана на НАТО, разгърнати са елементи от силите за отговор на НАТО, а 40 000 военнослужещи са разположени на източния фланг на НАТО. Освен това се създават още четири многонационални бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия. Същевременно беше посочено, че стъпките на Алианса "остават превантивни, пропорционални и не целят ескалация на кризата". 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    7
    Bonkerz
    Не пише какви точно са войниците, не ни трябват сухопътни, а по-скоро радари, ПВО, самолети. Имаме 1-2-3 годни 34 годишни комплекси С-300 от най-старата модификация, които имат още само 6 години живот. Преди месец 8 руски самолета навлязоха в шведското въздушно пространство. Миналата седмица още 4 са навлезли, 2 от които са носили ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ, заснето. Ако пратят 8, 10, 16 самолета да разрушат газовата връзка с Гърция или терминал за втечнен газ или друго, за да не можем да внасяме друг газ, кой ще ги спре??? Имаме 4-5 летящи МиГ-29 само. 4 по-големи града и АЕЦ имат някво ПВО в БГ. Ако решат да ударят Дунав мост 1 и 2 кой ще ги спре? Американците са ядрена нация, Путин го е страх да не ги ядоса и няма да посмее да нападне американци разположени у нас...
  • -1
    6
    до 4
    Върви да ги обслужваш срещу заплащане, бе рая! Да забогатееш! Трябва да си наистина идиота, който се показваш тук, че да го мислиш така. Кой поема разходите им ? Фалирала Америка или този, на който "помагат". За последно помагаха на афганистанците, видяхме помощта.:)
  • 0
    5
    @@!!до 4
    случайно да знаеш дали тези американски военнослужещи са подсъдни на нашите закони?!? ако не знаеш, да ти кажем, не,не са! а всичко по тяхната логистика си го доставят те, даже и тоалетната хартия! хората от региона нищо не печелят! btw, научи се да водиш диалог и да уважаваш опонента, иначе ставаш трол!
  • -1
    4
    До фалшивия русенец
    Кого ще храниве, рашистка подлого слабоумна? Напротив, те ще си ПЛАЩАТ, за да си осигуряват продукти и услуги! Хората от региона ще печелят, а ти продължавай с фалшивите си опорки. Все повече олекваш и си личи, че пишеш САМО лъжи и фалшифи новини!
  • -3
    3
    русенец
    "Българо-американската дружба е от векове и е за векове!" Да ползваме познатите ни лозунги, че сме им свикнали. Не питам какво ще ни помогнат 1000 души , освен, че ще трябва да ги храним. Прочие, как е "братушки" на американски, че се сетих за още един лозунг!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари