Искрен Иванов: Основната заплаха за националната сигурност е поляризацията в обществото

1
Русофили и евроатлантици все могат да намерят пресечни точки, смята доц. Искрен Иванов, експерт по международна сигурност и управление на конфликти
Русофили и евроатлантици все могат да намерят пресечни точки, смята доц. Искрен Иванов, експерт по международна сигурност и управление на конфликти Снимка: БНР / Иван Русланов

Русофили и евроатлантици все могат да намерят пресечни точки, смята доц. Искрен Иванов, експерт по международна сигурност и управление на конфликти

"За мен основната заплаха за националната ни сигурност не е пряко военна. Една друга заплаха много ме притеснява и която е основната заплаха за българската национална сигурност. И това е поляризацията в българското общество. В момента то е крайно разединено, не само на ниво граждани, но и на ниво политици, ако щете - на ниво анализатори“, коментира за БНР доц. Искрен Иванов, експерт по международна сигурност и управление на конфликти, преподавател в Софийския университет.

Експертът посочи, че има разлика между това да си русофил или мечка. „Едно е да обичаш руската култура, руската история, което ти е право, дадено от Конституцията, друго е да всяваш дезинформация в полза на Русия. По същия начин стоят нещата в западния лагер. Едно е да си евроатлантик, да обичаш американската култура, да обичаш европейската култура, да слушаш американска музика и така нататък, друго е да си ястреб, да настояваш страната ти да влезе във война с Русия, да настояваш тука да се разполагат ядрени оръжия. Това не е българският национален интерес. Русофили и евроатлантици все могат да намерят пресечни точки, но мечки и ястреби – не!"

За войната в Украйна

„В Украйна в момента се сблъскват две стратегии. Първата е на ген. Валерий Герасимов, който е новият командваш руските сили. И тази стратегия може да наречем най-общо хибридна, която съчетава настъпление в Украйна с огромни човешки маси, сухопътна сила, съчетано с дронове и технологии, които Русия взема от държави, които и ги предоставят. Другата стратегия в Украйна е американската стратегия, която можем да наречем „стратегия на сивата зона“, което представлява обособяване на определен регион, където да се водят бойните действия. Стремежът на Пентагона е тази зона да не се разраства, защото може да въвлече НАТО във войната и по тази логика САЩ също ще трябва да влезе във войната. Разивтието на конфликта много зависи от това в каква посока ще поемат политическото статукво в двете държави“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Sтанко
    Значи войната все пак зависи от краварите??? Хайде тогава да им се помолим, да бъдат благосклонни към урките и да решат проблема!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари