Има реален риск конфликтът Русия - Украйна да стане глобален

0
Следващите три месеца са критични, отбелязва Искрен Иванов
Следващите три месеца са критични, отбелязва Искрен Иванов Снимка: БНР

Следващите три месеца са критични, отбелязва Искрен Иванов

Три сценария след обявената от Владимир Путив частична мобизация в Русия открои докторът по политология и експерт по сигурност и управление на кризи Искрен Иванов в интервю за БНР.

Първият е Западът да продължи да снабдява с оръжие Украйна и тя да се опита да предприеме нова контраофанзива в отговор на частичната военна мобилизация. Вторият е малко по- рискован, ако се стигне до инцидент в АЕЦ"ЗАположие" или Русия прибегне до употреба на тактическо ядрено оръжие. Третият сценарий са вътрешни безредици в самата Русия, които да повлияят на взимането на решения, но съм песимист, защото знаем, че в руската история се случват много малко безкръвни преврати, обикновено смяната на властта става с революции.

След предрешените референдуми, рискът нараства, защото след тях, западните оръжия ще са вече на руска територия, а Путин се закани да използва всякакви възможни средства и подчерта, че това не е блъф, подчерта политологът.

"Тогава може да има по-сериозна ескалация, защото Русия загуби ли тази война, губи изяло авторитета си на сила".

Най- вероятният сценарий след това е НАТО да влезе във войната.

"Опасно е, че колкото повече се ожесточава конфликтът, толкова ескалира вероятността той да стане глобален".

Критични са следващите три месеца и тогава ще видим кой от тези три сценария ще се реализира, прогнозира Искрен Иванов.

За България действително няма пряка военна опасност. Но има три предизивикателства - енергийното обезпечаване на зимата, второто е има ли вмешателства на чужди разузнавателни служби у нас и третото е борбата с дезинформацията, обобщи политическият анализатор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари