Дори лек случай на COVID-19 може да увеличи риска от сърдечно-съдови проблеми

0
Прекаралите болестта по-тежко и с прием в болница са значително по-застрашени
Прекаралите болестта по-тежко и с прием в болница са значително по-застрашени

Прекаралите болестта по-тежко и с прием в болница са значително по-застрашени

Дори лек случай на COVID-19 може да увеличи риска от сърдечно-съдови проблеми за поне една година след диагнозата, показва ново проучване, публикувано в престижното списание "Нейчър". 

Увеличение на сърдечно-съдовите оплаквания след прекаран COVID-19, дори в лека форма се забелязва вече и от лекарите у нас.

Всеки ден в кабинета в болница ИСУЛ идват пациенти, за да разберат какво се случва с тях. Това са предимно хора с хронични заболявания, но не само.

Доктор Зафира Михнева заболява от COVID-19 през август миналата година. Ваксинирана е и болестта протича леко. Месеци след като се е излекувала обаче се появяват проблеми с кръвното ѝ налягане.

"Напоследък не е така стабилно, макар и с препарати, с терапия и затова сега се опитвам да се налучква по подходяща терапия", казва д-р Михнева, предаде БНТ.

Пред кабинета на доктор Кръстев всеки ден има опашка от пациенти.

"Често ни търсят и месец след коронавирусна инфекция с оплаквания от продължаваща умора, задух, сърцебиене. Има данни, че се увеличават не само в нашата страна, и в редица други страни честотата на сърдечно съдовите усложнения. Все още обаче тези данни са въпрос на проучване", казва д-р Божидар Кръстев от Клиника по кардиология в УМБАЛ "Царица Йоанна" ИСУЛ.

Според американското изследване, след боледуване от COVID-19 има данни за рязко увеличение на 20 сърдечно-съдови проблема през годината след заразяването. На всеки 1000 души в наблюдаваната група на преболедували COVID-19 е имало с 4-ма души повече прекарали инсулт в сравнение с групата на неболедувалите. Това според учените увеличава риска от инсулт с 52%.

Рискът от сърдечна недостатъчност нараства със 72% или 12 човека повече. Хората, които са били хоспитализирани са били значително по-застрашени.

"Постковид усложненията се наблюдават общо взето при хронично болни, възрастни пациенти, с рискови фактори за това. Важното е, че когато те забележат нещо нетипично като задух да си направят един профилактичен преглед да се убедят, че действително нямат някакво подлежащо заболяване или усложнение", каза д-р Божидар Кръстев.

Млади пациенти с постковид оплаквания идват сравнително по-рядко, но ги има.

"Основно техните оплаквания са свързани със сърцебиене, повишено кръвно налягане, и често зад тях се крие една тревожност", казва д-р Кръстев.

Тъй като тежкото прекарване на ковид предизвиква много повече усложнения в бъдеще време, лекарите съветват всеки, който все още не е, да си постави ваксина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари