Доналд Тръмп абдикира от поста, който се бореше да запази

0
Президентът на САЩ вече е престанал да изпълнява повечето от задълженията си
Президентът на САЩ вече е престанал да изпълнява повечето от задълженията си Снимка: ЕПА / БГНЕС

Президентът на САЩ вече е престанал да изпълнява повечето от задълженията си

Дните на Доналд Тръмп на президентския пост са преброени, но той вече е престанал да изпълнява повечето от задълженията си.

През последните три седмици в голям град избухна бомба, а президентът не каза нищо по този въпрос. Коронавирусът се разпространи до ужасяващи нови равнища на заболяване и смърт в САЩ, но Тръмп не му обърна внимание. Подстрекавана от думи на президента насилническа тълпа скандираше да бъде линчуван Майк Пенс в Капитолия, а Тръмп не положи никакво усилие да се свърже със своя вицепрезидент, предава БТА.

Тръмп едва със закъснение нареди да се спуснат знамената наполовина за почитане на полицай, който жертва живота си в защита на Капитолия и не си направи труда да отдаде заслуженото на неговите действия.

Големите и малки нарушения на нормите, на водачеството, на благоприличието, помрачиха последните му дни на поста, а според пожелали анонимност негови близки сътрудници, неспасяемо са опетнили наследството му. Половин дузина настоящи служители на администрацията казаха, че са потресени от поведението на президента през последните седмици, но пожелаха да останат анонимни, тъй като все още работят за Тръмп.

"Дори след като загуби изборите, президентът Тръмп имаше възможността да напусне Белия дом с високо вдигната глава и да чества свои постижения като ваксината срещу Ковид-19, напредъка в Близкия изток и процъфтяващата икономика отпреди пандемията, подхранена от данъчната реформа", каза републиканецът Майкъл Стийл, който е бил сътрудник на бившия председател на Камарата на представителите Джон Бейнър.

"Вместо това той избра да се потопи в илюзии и оплаквания и в резултат на това знаковият образ на президентското му управление ще бъде как една кръвожадна убиваща тълпа опустошава катедралата на нашата демокрация, Капитолия на САЩ", каза Стийл.

Докато в сряда насилието бушуваше в Капитолия, Тръмп неохотно пусна два туита с призив към спокойствие по настояване на свои сътрудници. След това в четвъртък той записа президентско видеопослание, в което осъди насилието, видимо за да избегне потенциални законови последици и опити да бъде отстранен от длъжност.

Сега, докато ФБР предупреждава за въоръжени протести из цялата страна и във Вашингтон в дните преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Джо Байдън, Тръмп от няколко дни не е казал нищо, за да смекчи страстите или да гарантира, че привържениците му няма отново да прибягнат към насилие.

В същото време Тръмп продължи да разпространява лъжи за изборни измами, за политическия му опонент и за членове на собствената му партия. След вота на 3 ноември той се оттегли в бункер на собствените си илюзии, неспособен или нежелаещ да се признае за победен и повлече милиони хора със себе си.

Два месеца по-късно сътрудниците му още се затрудняват да убедят Тръмп да направи усилие да изтъкне и съхрани постиженията от управлението си.

Той се съгласи да посети днес Тексас, за да види стената по границата между САЩ и Мексико за последен път като президент. Той обаче още не се е съгласил с предложението на свои сътрудници в последната седмица от мандата си да направи изявление, в което да подчертае разработването на ваксини срещу новия коронавирус и усилията си да увеличи финансирането на въоръжените сили.

Остава слабо вероятно Тръмп да направи прощална реч преди да напусне поста си, което е традиция за завършващи мандата си президенти.

Действията на Тръмп му костваха рупора му, след като социалните мрежи блокираха достъпа му до платформите си, аргументирайки се с провокационните му изказвания. Тръмп обаче не е направил почти никакви усилия да си възвърне възможността за изявления, като избягва телевизионни интервюта и взаимодействия с репортери.

Вместо това Тръмп тихичко негодува в Белия дом, като се движи между частната си трапезария до Овалния кабинет и жилищната зона на сградата, винаги в близост до телевизор. Без Туитър или Фейсбук той използва телефона си да се обажда на все по-стесняващ се кръг от сътрудници и съюзници и да обяснява колко е обиден.

След празниците Тръмп нареди дневната му програма, в която няма практически никакви публични събития, да включва странното твърдение, че той си върши работата. "Президентът Тръмп ще работи от рано сутрин до късно вечер. Той ще направи много обаждания и ще има много срещи."

Това наставление се е превърнало в шега в Белия дом, а близки сътрудници казват, че то не изразява истината: Тръмп на практика е престанал да действа като президент след изборите, а неспособността му да се съсредоточи върху каквото и да било извън поражението си расте от седмица на седмица.

Тръмп не е имал брифинг от разузнаването в програмата си от месеци, макар и негови сътрудници да казват, че той е присъствал на такива от време на време. През последната година новият коронавирус уби над 375 000 американци, но той е направил твърде малко, публично или частно, да се опита да овладее беснеещата пандемия. А няколко седмици, след като едно от най-големите прониквания в компютърните мрежи на правителството на САЩ беше приписано на Русия, Тръмп допусна, че може да е бил Китай.

Докато Тръмп е обсебен от изборното си поражение и много от защитниците му се отдръпват, остават само все по-намаляващите му сътрудници в Белия дом да защитават постиженията му от последните четири години и да уверяват, че президентът продължава да си върши работата.

"Президентът Тръмп намали правителствените регулации, изгради най-силната и приобщаваща икономика в историята, въведе силно необходима отчетност на агенциите, връща войските ни у дома, разработи безопасна и ефикасна ваксина за рекордно кратко време и промени начина, по който се договарят вътрешни и международни споразумения, така че резултатите да са от полза за трудещите се американци. Тази важна работа продължава наред с възстановяването на икономиката ни и изпълняването на дадените от него обещания, които доведоха до една по-безопасна, по-силна и по-сигурна Америка", каза говорителят на Тръмп Джъд Диър.

Самият Тръмп в последно време не полага особени усилия да изтъкне тези неща. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари