Домът на Бойка и Станди вече според европейските стандарти

0
Домът на Бойка и Станди вече според европейските стандарти
Видео: БГНЕС

Русенските мечки Бойка и Станди се пренесоха в нов дом в Лесопарка "Липник". От днес те обитават по-голяма клетка, изградена от общината, която отговаря на европейските изисквания, пише "БГНЕС".

Клетката бе направена за два месеца, след като общината бе заплашена от опасността да й вземат мечките. По сигнал от природозащитни организации, че Бойка и Станди живеят при неблагоприятни условия, от екоминистерството искаха да ги преместят. Стигна се дори до жива верига от русенци пред клетката на двете мечки. Накрая бе постигнат компромис, като местната администрация пое конкретни ангажименти със съответните срокове, за да подобри условията за живот на Бойка и Станди.

Новата клетка е с размери малко над 170 кв.м, подът й е затревен, за да наподобява поляна. В клетката е изграден басейн, а най-интересното е буренцето, поставено нависоко, което се пълни с плодове. "Мечките се научават да го въртят, за да паднат плодовете, и по този начин ги приближаваме към естествените условия. Както е известно, 90 % от живота на мечките е в търсене на храна", обясни зам.-кметът Свилен Иванов.

На място да провери условията дойде и директорът на РИОСВ-Русе Дауд Ибрям. "Минималното, което се изискваше в случая, и това, което беше създало напрежение, е изпълнено, включително и препоръките на Фондация "Четири лапи", коментира кратко той.

Това обаче е само първата крачка от споразумението на общината с екоминистерството. До края на октомври горите в Лесопарка трябва да станат общинска собственост чрез замяна, за да може да се изпълни и финалната част на проекта – изграждането на зоологическа градина. В нея ще има най-малко 25 животни от пет различни вида. От общината разчитат на финансиране и от държавата, за да се реализира идеята за зоопарк. Той би трябвало да е готов през следващата година.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари