Домашни хитрини: За какво служи лимонената киселина

0
Почистете бързо и лесно смесителите в банята и кухнята и микровълновата фурна
Почистете бързо и лесно смесителите в банята и кухнята и микровълновата фурна

Почистете бързо и лесно смесителите в банята и кухнята и микровълновата фурна

Лимонената киселина е естествен консервант и участва във важни биохимични процеси, включително в метаболизма и в Цикъла на Кребс. Съдържа се в лимоните и в други цитрусови плодове и е възможно да я използваме и за много полезни неща във всекидневието.

С нея може да се почисти микровълновата фурна. Това става, като в купа от термостъкло се налее вода, вътре се сипе чаена лъжичка лимонена киселина, а после фурната се пусне за 5 минути на пълна мощност. После много лесно се почистват всички вътрешни повърхности, пише вестник 24 часа.

Налепите от водата по смесителите в банята и кухнята също се отстраняват бързо, ако преди това са натъркани с гъста консистенция от лимонена киселина и вода. Оставят се така 10 минути, а после се изплакват и подсушават.

И сребърни изделия може да се почистят с тази киселина. 25 грама от нея се разтварят в половин литър вода и вътре се потапят сребърните предмети. Вадим ги след 25 минути, изплакваме и изтриваме. Ако пък са прекалено почернели, може разтворът да бъде поставен на котлон на слаб огън за 15 минути.

Петна от пот, но само от бели дрехи, също се премахват с лимонена киселина. Чаена лъжичка се разтваря в 100 милилитра вода, а после петното се напоява. След 30 минути дрехата се изважда и изплаква, а после се пере в пералня.

Дълго използвания чайник обичайно отвътре потъмнява. Но може да бъде изчистен, като се сложат две чаени лъжички киселина, сипе се вода и тази смес се остави да кипи на котлона за половин час.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари