Доказано! Полигамията е полезна за жените

0
Полигамията е съвсем изгодна за представителките на нежния пол
Полигамията е съвсем изгодна за представителките на нежния пол

Антрополози от Великобритания и САЩ обориха доста изследвания, които потвърждаваха, че полигамията е вредна както за жените, така и за децата (боледуват по-често и израстват в недоимък).

Учените са категорични, че полигамията е съвсем изгодна за представителките на нежния пол. Данните са от проучване в Танзания, публикувани в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences, ситирано от Дело.бг.

<strong class='keys'>Полигамия</strong>та е полезна за <strong class='keys'>жени</strong>те

Самата полигамия е била често срещана в древните социуми, но в днешни времена е запазена единствено в племена в Африка, южно от пустинята Сахара. Антрополозите са съгласни с твърдението, че полигамията е полезна за представителите на силния пол, тъй като те имат по-голямо потомство, сравнено с моногамните мъже. За да дадат отговор каква е вредата и ползата от полигамията при дамите, специалистите са направили социално-икономическото сравнение на фамилии от двата типа – полигамен и моногамен в 56 населени места в Северна Танзания.

Ето и равносметката! Учените в началото станали свидетели на предсказана картина от други автори. А именно, че полигамията е свързана със заплаха от глад и с недобро здравословно състояние при поколението. Закономерността обаче, е можело да се обясни и с това, че контактите с много партньори се среща основно в бедни по други причини населени места, които са разположени в местност, която е екологично неблагоприятна.

<strong class='keys'>Полигамия</strong>та е полезна за <strong class='keys'>жени</strong>те

След сравнение между моногамни и полигамни фамилии в едни и същи селища обаче, се оказало, че казва, че при полигамните храната е в изобилие, е децата доста по-здрави физически. Освен това полигамните семейства имат повече обработваема земя и повече глави добитък.

Изводите са съгласувани с модели от теорията. Според тях полигамията е в полза и от стратегически интерес за дамите (в социум, в който те са материално зависими от мъжете и нямат самостоятелно припечелени пари). Антрополозите твърдят, че забраняването на полигамията би довело до големи вреди на жените на места, в които нивото на имущественото неравенство сред силния пол е високо. Забраната ще ограничи дамите при избора им постоянен или брачен партньор.

Източник: ДЕЛО
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари