До 5 000 лева глоба при закръгляване на цените от лева в евро

1
Преходен период и специални условия пазят правата на потребителите
Преходен период и специални условия пазят правата на потребителите

Преходен период и специални условия пазят правата на потребителите

За да бъдат защитени икономическите интереси на потребителите, ще има период на двойно обозначаване на цените на стоките и услугите - в лева и в евро. То ще започне един месец след влизането в сила на Решението за приемането на единната европейска валута в Република България и ще продължи 12 месеца след нейното въвеждане. Това каза по Радио „Фокус“ основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова във връзка с предвидените мерки за защита на потребителите в публикувания законопроект за въвеждане на еврото у нас.

Цените в лева и в евро ще се поставят в непосредствена близост, ясно и четливо изписани, недвусмислено и лесно разбираемо. Те трябва да са с еднакъв размер на шрифта и по начин, който не въвежда в заблуждение потребителите.

Експертът коментира, че вменяването на това задължение на търговците, както и изрично посочените правила за превалутирането и закръгляването ще дадат възможност на хората да проследят дали правилно се изчислява цената за плащане в евро, да защитят правата си и да сезират отговорните институции при нарушения. Предвидените в Закона за еврото санкции достигат до 5000 лв., като за нелоялни практики по Закона за защита на потребителите са до 70 000 лв.

Руменова обясни, че разпоредбите на Закона за еврото целят да предпазят потребителите в този преходен период, но хората трябва да са бдителни, тъй като не е изключено недобросъвестни търговци да опитат да използват ситуацията, за да прилагат нелоялни практики. Например, при обозначаването на цените в кампании за намаления. Потребителското законодателство в тези случаи към момента задължава търговците да посочват старата и новата цена в лева, а в периода на двойното обозначаване на цените търговците ще са задължени да обозначават само крайните цени в лева и в евро. Така потребителите могат да се затруднят да проследят коректността и размера на намалението. Подобен риск има и при промяната, която ще засегне случаите, в които сега търговците са длъжни да посочват цената в лева за единица мярка и продажната цена за количеството в потребителската опаковка или разфасовка. Търговците вече ще са длъжни да посочват цената в евро само на крайната цена.

От датата на въвеждане на еврото всички левови сметки в банките ще се превалутират в евро в съответствие с правилата за превалутиране и за закръгляване, без такси и комисионни за потребителите и при запазване на условията по съответните договори, валидни преди превалутирането. Хората ще могат да обменят в БНБ левове в евро без никакви ограничения, докато при кредитните институции ще има специфични правила. При теглене на пари в брой пък, ще се разпространяват само евробанкноти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    7
    До 2
    Евроатлантически третополов упадък си!
  • 3
    6
    до 2
    много ми е смешно как си мислиш, че се намираш в европа.ти си една маймуна, към която европа избягва да се докосва на всяка цена. ти си парий, лайнообирач с когото никой не иска да има друго общо, освен да му изгребе говната. и толкова.
  • 1
    5
    666
    Еврото е сатанистка валута.
  • 3
    4
    Балканеца
    Левът бил само хартийка. А еврото какво е? Долара или рублата да не са нещо по- различно? Всички валути са само едни хартийки вече. Само глупак или наивник може да си мисли, че някакъв глас сме щели да имаме като влезем в еврозоната. То германската представителка нямаше кой да послуша, като казваше да не печатат като луди, но българопитека е вече друга величина, неговия глас ще се чуе хахаха. И разбира се, познатите мантри - щом си против еврото, значи си путинист и рубладжия. Поляците явно са такива според теб? Не са в еврозоната и нямат никакво намерение да се тикат в този потъващ валутен съюз. Или румънците са путинисти? Или пък шведите? Ама с толкова капацитет, такива аргументи.
  • -3
    3
    Русенец
    Да не еврото! Българският лев загуби своята самостоятелност още през Виденовата зима и с въвеждането на валутния борд. От този момент нататък ние сме зависими и левът е само една хартийка. Поне с приемането ни в еврозоната ще имаме правото на глас при вземането на някои решения, което сега нямаме, но пък сме вързани към еврото и курса е фиксиран. Но нашите путинопитеци това не могат да го проумеят. Никой не ги кара на сила, нека си запазят левовете или да заминават за Блатная да си пазаруват в рубли
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари