До 10 дни "Виваком" ще има нов собственик?

0
До 10 дни една от най-бързо развиващата се у нас компания - “Виваком”, може да има нов собственик
До 10 дни една от най-бързо развиващата се у нас компания - “Виваком”, може да има нов собственик

Достатъчно толерантно се отнесохме към акционерите, които на 22 май 2015 г. трябваше да върнат мостовия кредит от 150 млн. евро, коментира Милен Велчев, главен изпълнителен директор на "ВТБ Капитал" в България

До 10 дни една от най-бързо развиващата се у нас компания - “Виваком”, може да има нов собственик, пише 24 часа.

Това прогнозираха финансисти, след като световната агенция Ройтерс съобщи, че “ВТБ капитал” - инвестиционното поделение на руската банка ВТБ, е наела световна консултантска компания, която да помогне за незабавната продажба на най-големия български телекомуникационен оператор “Виваком”.

“Надяваме се процесът да бъде приключен бързо”, казва пред Ройтерс Милен Велчев, който е главен изпълнителен директор на “ВТБ капитал” за България.
През ноември 2013 г. собствениците на телекома взеха 150 млн. евро мостов заем от ВТБ банк, като агент по набирането стана самата руска финансова институция. Срокът парите да бъдат върнати бе 22 май 2015 г.

Компанията БТК има сложна верига на собственост - 43% бяха на Цветан Василев, който чрез подставени компании тегли заеми от Корпоративна търговска банка, за да закупи тези проценти. После чрез сложна офшорна схема процентите стават собственост на неясни фирми. Други 33% от БТК са на руската ВТБ през “ВТБ капитал”, а останалите 23% са на кредитори на компанията. Един от тях - американецът Майкъл Тененбаум, е в надзора на БТК.

На 22 май 2015 г., когато 150-те милиона евро трябваше да бъдат върнати, КТБ е затворена и вече е известно, че фирми бушони са изтеглили пари от нея, за да закупи Цветан Василев своя дял, а самият банкер е беглец в Сърбия.

Според “Капитал” след май ВТБ изкупува вземанията на всички останали банки и пристъпва към осребряване на обезпечението - 100% от акциите на регистрираното в Люксембург дружество Inter V Investment - то е част от сложната верига на собствеността в БТК, което пред още други две държи 100% от компанията.

Според съобщението в Ройтерс кредитът от 150-те милиона евра е бил гарантиран точно с всички акции на дружеството InterV - индиректната холдингова компания на “Виваком”.

Достатъчно толерантно се отнесохме къмакционерите - дадохме им време от повече от 5 месеца, за да рефинансират заема и да ни изплатят сумата”, коментира пред “24 часа” бившият финансов министър. Така Милен Велчев обясни започналото принудително изпълнение и наемането на максимално професионален и доверен консултант за администратор на сделката. Той е сигурен, че процесът ще приключи бързо и се надява, че ще бъде възстановена заетата сума. “Виваком” има стабилен бизнес, солидни финанси и здравословен счетоводен баланс”, допълни Велчев.

“ВТБ капитал” е действала и ще действа според професионалните си отговорности и правни задължения при този процес, заявява и Ник Хът, главен изпълнителен директор на дружеството.

Велчев, който вероятно е получил от руската ВТБ мандат за краткото съобщение по повод започналата сделка, не пожела да назове консултантската компания, наета за незабавната продажба.

Според наши източници посоченият администратор по сделката от “Капитал” - Ernst & Young - Люксембург, е верен.

Не бил точен обаче списъкът на четиримата вероятни купувачи на БТК.
Около 18 са били кандидатите за “Виваком”, действително са останали четирима. До 10 дни ще е ясно кой е истинският и дали е действително един от четиримата, посочени от “Капитал” - Рони Пецик, Спас Русев, Марк Шнайдер или самата ВТБ “Капитал”.

Единият е хърватинът Рони Пецик, който живее във Виена, който има опит с изкупуване на дялове в австрийския телеком. За българина Спас Русев от месеци се говори в София, че ще играе за Виваком. Приписват му шанс заради близките връзки с правителството на Симеон Сакскобругготски и най-вече с Милен Велчев, който беше финансов министър по онова време.

Запознати категорично отхвърлиха четвъртия кандидат, посочен от Капитал, за възможен купувач на телекома ни. Американецът Шнайдер е основател на един от най-големите кабелни оператори в Европа . UPS - United Pan Europen Communications.

Минали съвместни проекти на Марк Шнайдер с американския фонд KKR, заподозряха точно този фонд като кандидат за купувач на БТК. KKR, който има бизнес с кабелни оператори в Сърбия, играеше у нас за "Близу". Американците от този фонд, подкрепяни от български лобисти, направиха серия от срещи с най-висшия ешалон на президентската, парламентарната и изпълнителната власт.

KKR обаче заедно с Шнайдер категорично не е сред четворката, която се бори на финалната права за БТК
Финансисти, които следят внимателно процесите около продажбата на българския телеком, коментираха, че интервюто, което Цветан Василев даде пред две седмици в телевизия ТВ7, след месеци мълчание, е провокирано точно от принудителното изпълнение на договора за 150-те милиона евра. Банкерът беглец обвини директно ВТБ и показа рязко разминаване на интересите му с втората по големина руска банка, която се смята за близка до Путин. Разграничаването на Цветан Василев показва, че има вероятен проблем и в отношенията му с Константин Малофеев и Москва.

За близкия до Путин олигарх се говореше като човека, на когото банкерът беглец е прехвърлил голяма част от собствеността в България, включително и телевизия ТВ7. Точно Малофеев бе открил загадъчно-смешния Луврие като кандидат-купувач. Той изгря за кратко и се провали в опита да се запази влиянието на Цветан Василев в телекома.
Международни източници коментират, че преди месеци олигархът Малофеев, който е в забранителните списъци на САЩ и ЕС, е бил силно критикуван от фактори в Кремъл с избора точно на Луврие за подставено лице в България. 

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари