Днес е най-горещият ден в Германия

0
Във Великобритания и Франция пък се готвят за температурни рекорди
Във Великобритания и Франция пък се готвят за температурни рекорди Снимка: Дойче Веле

Температурите ще бъдат между 34 и 38 градуса по Целзий

Днес в Германия очакват най-горещия ден за това лято. Във Великобритания и Франция пък се готвят за абсолютни рекорди. Експерти предупреждават, че подобни жеги могат да станат редовно явление, пише Дойче Веле

Горещата вълна в южните и западни части на Европа не стихва. Хиляди трябваше да бъдат евакуирани във Франция, където на места термометрите отчетоха рекордни температури. Във Великобритания също се очакват особено горещи 48 часа.

Днес в Германия предстои най-топлият ден за годината, съобщават от Германската метеорологична служба - температурите ще бъдат между 34 и 38 градуса по Целзий. Най-горещият ден досега през тази година е бил 19 юни, когато е отчетена температура от 39,2 градуса. "Можем да предположим, че този рекорд ще бъде надминат във вторник", заяви говорителят на метеорологичната служба Андреас Фридрих.

Рекордни горещини във Великобритания

Метеоролозите във Великобритания очакват температури над 40 градуса. Това значително ще надвиши предишния рекорд от 38,7 градуса, който беше поставен през 2019 г. "Предстоят ни трудни 48 часа", заяви министърът на кабинета Кит Малтхаус пред Би Би Си.

Във връзка с горещините правителството в Лондон обяви извънредно положение в страната. Болниците във Великобритания се опасяват, че през следващите дни ще достигнат предела на възможностите си. Железопътните оператори призоваха да се пътува само при крайна необходимост. Движението по железопътния маршрут от Лондон до Йорк и Лийдс е преустановено за вторник между 11 и 19 ч. поради опасения от увреждане на трасето от горещините.

Хиляди са евакуирани във Франция заради пожарите

Във Франция на няколко места са регистрирани най-високите температури в историята. В Брест на атлантическото крайбрежие на Бретан температурата достигна до 39,3 градуса, надхвърляйки предишния топлинен рекорд с повече от четири градуса. 40,3 градуса са измерени в Нант, където предишният рекорд от 40,3 градуса е от 1949 г.

В някои региони на Франция, където продължават да бушуват горски пожари, бяха наложени ограничения за движението на автомобили заради замърсяването на въздуха. Мерките, които влизат в сила тази сутрин, включват намаляване на скоростта с 20 километра в час по магистралите и двулентовите пътища. Освен това ще се извършва засилен контрол на скоростта и замърсяването.

В същото време пожарите във Франция достигнаха до бреговете на Атлантическия океан. Заради пламъците, които бушуват в района от вторник насам, вече бяха евакуирани повече от 16 000 души, включително почиващи в къмпинги. Огромни кълба дим можеха да се видят южно от Дюната на Пилат, която е популярна туристическа дестинация. 1700 пожарникари се опитват да овладеят стихията в региона.

Властите във Франция срещат сериозни трудности с овладяването на горските пожари.

В Испания и Португалия очакват понижаване на температурите

Вече двама души загинаха при опустошителните горски пожари в Северозападна Испания. 69-годишен пастир е намерен мъртъв близо до град Ескобер де Табара в провинция Самора, съобщиха местните власти.

В съседната община Лосасио пожарникар е загинал при опит да потуши пламъците. През последните няколко дни пожарите са изравнили със земята десетки хиляди хектари, съобщи обществената телевизия на Испания RTVE.

В Португалия пламъците вече са унищожили около 30 хиляди декара гора. Мъж и жена загинаха, докато се опитват да избягат от приближаващите пожари. На Пиренейски полуостров се надяват, че прогнозите ще се сбъднат и в идните дни температурите ще се понижат.

Главният метеоролог на Британската метеорологична служба Пол Гундерсен е категоричен, че рекордните горещини очевидно се дължат на изменението на климата. Той и колегите му са загрижени, че подобни "безпрецедентни" горещи дни могат да се превърнат в редовно явление до края на века.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари