Диян Стаматов: В момента млад учител трябва да взима 2000 - 2500 лева

3
"Най-добре финансирани са училищата за деца от най-уязвими групи, а най-зле елитните", разясни педагогът
"Най-добре финансирани са училищата за деца от най-уязвими групи, а най-зле елитните", разясни педагогът Видео: NOVA NEWS

Директорът на 119 СОУ "Акад. Михаил Арнаудов" заяви, че вдигането на заплатите е положително, но не стигат средствата за издръжката на училищата

Най-малко 1415 лв. става учителската заплата от 1 април 2022 г., информира NOVA

Това е увеличение със 155 лв. или с 12,3 на сто спрямо сегашния стартов размер, съобщават от Министерството на образованието и науката. Със същия процент се вдигат и останалите минимални възнаграждения на педагогическия персонал в средното образование. Средно с толкова ще се повишат и индивидуалните работни заплати на преподавателите в детските градини и училищата.

"За един млад учител заплатата би трябвало да е 2000-2500 лева, макар много хора да кажат, че това е несериозно, но такава е реалността", това каза в „Твоят ден“ Диян Стаматов, директор на 119 СОУ "Акад. Михаил Арнаудов", бивш зам.- министър на образованието.

"За пета поредна година стъпаловидно е вдигането на заплатите в средното образование, това е положително, отрицателното е недостатъчните средства за издръжка. Скоро директорите ще започнат да казват, че няма пари за ток, парно и други консумативи, защото инфлацията изяде всичко", каза още той.

Диян Стаматов заяви, че увеличението на заплатите за учителите ще е различно за отделните населени места и отделните училища. 

"Методиката следва брой на ученици, брой на паралелки и отделното училище. Най-добре финансирани са училищата за деца от най-уязвими групи, а най-зле елитните", разясни педагогът.

Той добави, че сега младите учители би трябвало да получат заплата от 1415 лева, докато в елитните училища и в тези със застаряващ педагогически персонал увеличението ще е по-малко.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    5
    В.П.
    Заплатата на учителя да бъде определяна според нивото на образованост на децата ,които обучава ! Учителската професия е ПРИЗВАНИЕ ! Всички педагогически факултети на ВУЗ, са препълнени ! Куцо и сакато иска ДАСКАЛ да става ! А резултати - НИКАКВИ ! За тези резултати и 1000 лева са МНОГО ! НО все пак РУО-Русе ,може да извади заплатата на един учител, ама с всичките ДТВ, ДМС и общата им седмична трудова заетост,па тогава да приказваме !
  • 11
    4
    Отново възмутен
    Явно днес наред са всички дрогирани наглеци да се изказват. Единият носел мир Украйна, другият искал за младите даскаля заплата от 2000 - 2500 лева. Еййй, директорче, всички знаем кои ставаха даскали - които не можеха да ги приемат никъде другаде и едвам успяваха да влязат в някой педагогически институт. Не бъде нагъл, ще настроиш цялото общество срещу учителите. Какъв е резултата от техния труд - крайно неграмотно поколение, побоища и издевателства в училищата, чалга и кючеци в учебните стаи и коридорите. Ами то остава да поискате и скара - бира в българското училище. БЕЗСРАМНИЦИ!!!
  • 18
    3
    Pyce
    Трябва да се направи единен регистър на професиите с МИНИМАЛНА СТАРТОВА ЗАПЛАТА, а не минимален праг за облагане с данък !!! За всички професии, сега какво става - който реве само на него му вдигат заплатата! Полиция, пожарна, доктори, сестри, санитари, сега и учителите ... аа другите професии - КОГА???
  • 15
    2
    Деливерски
    Доценти,професори,академици,генерали,галиба ние сме най умната нация в Европа.2.500 лева на прохождаш учител Този,явно живее в друга държава,не ходи по земята,не поглежда към бедните хора,за да предлага такава заплата. От къде байно ще дойдат тези пари,за да отидат в джобовете на прохождащите даскали. Чичо Мишо,чист популизъм в действие, е твоето ломотене на тази тема.
  • 17
    1
    русенец
    Няма лошо един млад учител да взема в момента 2-2 500 на месец при все, че произвежда 50% брак съгласно оценките на западните ни "партньори". Обаче господинчото не каза старите шивачки, които му изкарват заплатата, колко трябва да вземат при все, че те не допускат брак защото иначе ще ги уволнят.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари