Димна завеса обгърна остров Тасос

1

Пожарът до Александруполис остава извън контрол

Пожарът край Александруполис се вижда от остров Тасос. Той е покрит с черен гъст дим, идващ от Александруполис, където 4-ти ден бушуват огромни пожари, предаде репортер на БГНЕС.

Непрекъснатият силен вятър затруднява още повече битката с огнената стихия. Множество местни граждани и туристи са евакуирани от градовете и населените места в близост до пожарите. Няма опасност за туристите и местните граждани на острова.

Димът от горските пожари в Еврос, Родопите и във Виотия се е разпространил над Северно и Средно Егейско море. Димът от пожара в района на Еврос достигна около 950 километра на югозапад, покривайки площ от около 110 000 квадратни км.

Тежестта и мащабът на горските пожари, които са активни в страната до този момент, е отразено в изображение на европейския спътник METEOSAT-11, обработено от METEO единицата на Националната обсерватория на Атина, тъй като гъстият дим е покрил небето на няколко региона на страната.

В Александруполис се наложи евакуация на болница заради заплахата от пламъците. 90 пациенти бяха прехвърлени на ферибот "Адамантиос Кораис" в пристанището на града, превръщайки плавателния съд в импровизирана болница. След това фериботът отплава за Кавала.

Експлозии се чуха, след като огънят достигна стрелбище и се доближи опасно до оръжеен склад. Въздушните операции за овладяване на пожара започнаха на разсъмване .

130 възрастни хора бяха евакуирани от дом за възрастни хора, след като пожари застрашиха сградата им.

Общо 8 населени места са получили заповед за евакуация от тел. 112.

В Родопския фронт жителите също са евакуирани. Пожарът е унищожил къщи в три различни села в региона. Огънят все още бушува и противопожарните сили са пристигнали на място.

Фронтът в Еврос, близо до границата между Гърция и Турция, започнал вчера следобед в гористата местност "Дадия", продължава да бушува, а по информация на националната телевизия ERT мигрант е загубил живота си в района, след като е попаднал в капан.

Противопожарната служба също вдигна тревога за пожар, който заплашва "Парнита", докато гори във "Фили" близо до манастира "Клистон".

По информация на пожарната вече са мобилизирани първите автомобили за потушаване на пожара.

От противопожарната служба съобщиха, че досега на мястото работят 26 пожарникари с 13 автомобила, мобилизирани са и въздушни сили. Пожарната е притеснена, тъй като в района духа силен вятър.

Пожарът в Аспропиргос се развива на три фронта и е обхванал промишлената зона там. Пожарната уточнява, че това са пожари, които са избухнали в близост до търговски обекти и 72 пожарникари с 27 автомобила и два хеликоптера работят за гасенето им.

Съобщение от спешния номер 112 до жителите на Лакка Кацари да се евакуират в Аспропиргос, а друго е изпратено до жителите на селищата Понтия и Вера, за да евакуират района поради продължаващия горски пожар.

Друг апел от номера за спешни случаи призовава жителите да държат прозорците си затворени, тъй като черният дим от горенето на пластмаса в района представлява опасност за здравето.

Според изявленията на заместник-кмета на Аспропиргос Михалис Псомиадис пет склада и две фабрики са изгорели, а поради бурните ветрове летателните апарати не могат да летят.

Кметът на района подчерта, че пожарите вероятно са тръгнали от сметища в района.

Пожарите отново пламнаха във Виотия, в "Продромос", като изключително силните ветрове в района затрудняват гасенето на пожара. В района работят хеликоптер и редовни сили на пожарната.

Вчера късно следобед в района беше открит труп на 80-годишен пастир.

На жителите на "Валомандра" близо до Каливия в Атика също беше наредено да се евакуират поради продължаващия пожар, който избухна днес.

В района са забелязани множество огнища на пожар в различни полета. Към района са насочени противопожарни и въздушни средства.

Допълнителна помощ от ЕС за Гърция е изпратена за борба с пожарите, след като миналия месец в страната бяха изпратени девет противопожарни самолета, 510 пожарникари и 117 противопожарни автомобила в рамките на Механизма за гражданска защита на Съюза и чрез Извършва се и сателитно картографиране на системата "Коперник" за оценка на щетите от пожарите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари