Дидие Рейндерс: България трябва да има действаща Антикорупционна комисия

2
Комисарят по правосъдие се срещна с премиера Николай Денков
Комисарят по правосъдие се срещна с премиера Николай Денков Видео: NOVA

Комисарят по правосъдие се срещна с премиера Николай Денков

Премиерът Николай Денков се срещна с европейския комисар по правосъдие Дидие Рейндерс. Двамата разговаряха в Министерския съвет, където обсъдиха въпроси от европейския дневен ред, както и темата за върховенството на закона.

"С европейския комисар по правосъдие Дидие Рейндерс обсъдихме от една страна напредъка на България през последните месеци по отношение на реформите в правосъдието, промените в Конституцията, както и правата и контрола върху главния прокурор. Говорихме и за това как тези промени в законите трябва да бъдат въведени на практика в реалния живот, за да не повторим грешки от миналото с други опити за реформи като спецсъда, който не изпълни очакванията, за които беше създаден", подчерта Денков на брифинг след срещата си с еврокомисаря, предаде NOVA.

По думите на премиера с Рейндерс имат сходни позиции. „Изключително важно е темпото да не се забавя. Да бъдат избрани съставите както на Антикорупционната комисия и на съдебния и прокурорския съвети. Те трябва да бъдат запълнени с хора, които имат не само необходимите експертни, но и морални качества, за да трансформират системата в посока, която очакваме всички. А именно съдебната система да бъде независима, а тази на прокуратурата – да може да проверява всяко едно обвинения и да събере доказателства, които да доведат до осъдителна присъда.

По време на пандемията имах възможност да организирам виртуални визити в България. Опитваме се да подкрепим всички процеси за реформи в страната ви. Затова трябва да се работи на базата на всичко това, което е важно за всички държави членки на ЕС. Виждаме какви е развитието ви за включването ви в Шенген и контролът на границите, който осъществявате. Реформите на Конституцията, на съдебната система – са важни, но е важна и борбата с корупцията. Това също трябва да бъде във фокуса на внимание. България трябва да има една действително действаща Антикорупционна комисия”, подчерта Дидие Рейндерс.

Той посочи, че за въвеждането на тези реформи ще е необходимо време.

Малко по-късно Рейндерс ще бъде изслушан в Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенген и Еврозоната в Народното събрание. Темата на изслушването е Доклада на Европейската комисия за върховенство на закона за 2023 г.

В четвъртък у нас пристига и комисарят по въпросите на равенството Хелена Дали.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари