Детски градини към родители на деца със СОП: Не очаквайте нищо от нас!

8
Така нареченото "приобщаване" на деца със специални потребности не работи
Така нареченото "приобщаване" на деца със специални потребности не работи

Така нареченото "приобщаване" на деца със специални потребности не работи

"Детето ви трябва да идва с придружител", "Трябва да си го вземате на обяд", "Центровете за деца с увреждания са толкова хубави, защо искате да го записвате в градина?", "Не очаквайте нищо от нас", "Без вас ни е много по-добре".

Подобни грозни думи чуват често родителите на деца със специални потребности родители, пише Сега. Част от тях са се осмелили да сезират Омбудсмана Диана Ковачева за грубо потъпкване на правата на децата им, предлагайки конкретни решения на проблемите им. Ковачева е изпратила сигнала до параламентралната просветна комисия, която се очаква скоро да се занимае с поставените проблеми.

Неработещо приобщаване

Родителите на деца с аутизъм разказват за перипетиите около постъпването на децата им в детска градина, чието право на образование е било грубо нарушено от различни власти - ръководства на детски градини, общини, регионални центрове за подкрепа на процеса на приобщаващо образование. Един от тях споделя, че проблемите му започнали от момента, в който е представил в детска градина решение на ТЕЛК за детето - веднага след това задължили майката да го взема на обяд и да го придружава по време на часовете.

Заради лошото отношение и липсата на специалисти семейството се мести в друг град, където записва детето в Център за работа с деца с увреждания, но търсенето на детска градина отново удря на камък. Всички градини в града - в случая Велико Търново - отказали да го приемат, включително и в близкото село, откъдето заявили на майката, че могат да приемат детето "само по документи", но на практика то да не я посещава.

Баща споделя как, след представянето на ТЕЛК в градината, оттам веднага поискали да осигури придружител на 5-годишната си дъщеря с диагноза аутизъм. Бащата записал детето си в частна детска градина, но не издържал финансово - върнал я в предишната, но при условие, че взема детето си в 11 ч.

Майка на две деца с проблеми от аутистичния спектър пък разказва как от детската градина веднага я предупредили: "Не очаквайте нищо от нас", принуждавайки я да взема децата си на обяд, с които са работили логопед и ресурсен учител само за по 40 минути на ден. Понастоящем майката е преместила децата си в друга градина със сърцат персонал, но в който няма финансови ресурси за осигуряване на помощник на учителя.

Друг родител разказва как на сина му е отказано да посещава градина през лятото с мотива, че персоналът през това време на годината намалявал и нямали нужните ресурси да бъде адаптиран в общите групи. "Обяснението беше, че е агресивен, неадаптиран към режима на групата и пречел на децата", разказва майката.

Решенията

Проблемите, които разкриват личните истории, са системни и налагат цялостното им адресиране, смятат родителите и предлагат 7 конкретни мерки. Според тях е нужно изчерпателно идентифициране на децата със специални потребности - не само тези с аутизъм, които остават извън системата на предучилищното образование, като общините имат активен ангажимент да установят тези деца и актуалния им образователен статус.

Преразглеждане на нормативите за издръжка на деца със специални потребности според тях е ключова мярка, тъй като детските градини не разполагат с достатъчно средства за назначаване на ресурсен учител. В редица случаи подкрепата се извършва от специалисти от регионалните центрове за подкрепа на приобщаващото образование, която обаче е символична - състои се в откъслечни 40-минутни занятия в отделни дни от седмицата, казват те и настояват гарантиране през бюджета и вменяване на изрични задължения, а не пожелателни възможности, за осигуряване на всички форми на специална подкрепа за съответните диагнози, изброени в Наредбата за приобщаващото образование,

Според тях трябва да се преразгледат нормативите за издръжка на деца в специалните групи към детските градини, тъй като подобни групи има към много малко детски градини, а в същност те поемат огромна тежест, приемайки голям брой деца със специални потребности. "Нормативите в момента са неадекватни и не позволяват назначаването на помощник на учителя в достатъчно големи групи деца с тежки проблеми", казват родителите.

Според тях са нужни работещи финансови стимули за педагозите и помощник-възпитателите както в общите групи за приобщаване на деца със специални потребности, така и в специалните групи. Сред посочените от тях мерки са още адекватно обучение на всички директори и учители в системата на предучилищното образование, гаранции за защита правата на родители при подаване на сигнали за нарушени права и категорична забрана на практики, водещи до ограничаване на права - напр. изискване родителите да взимат децата на обяд, да присъстват лично в градините или да наемат за своя сметка помощник на учителя. "Да се предвидят компенсаторни механизми за намаляване на субсидията за градините в случай, че не предоставят целодневна грижа за децата", настояват още родителите.

Неразбиране или нежелание

Учителите признават, че политиката за допълнителна подкрепа на специалните деца е неработеща - заради липсата на иснтрументи и протокола й на изпълнение, пълен с бумащина и формализъм, но изглежда не всички разбират докрай философията на приобщаването. Анкета на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" показа, че 78% са "за" това да се възстановят помощните училища за ученици със средни и тежки увреждания. Въпросните училища не са закрити, а само преименувани в центрове за специална образователна подкрепа. Те и сега поемат най-тежките случаи, но целта на приобщаващата политика, заложена в закона, е децата с леки и средни отклонения да бъдат приобщавани към предучилищната и училищна система, където могат и да се развиват по-добре.

50% от учителите смятат, че не трябва да се изисква родителско съгласие при определяне степента на съответния дефицит от експерти на деца и ученици със специални образователни потребности. 35% от тях предлагат да се въведе длъжност "помощник-учител" при наличие на дете или ученик със специални потребности, но не за сметка на бюджета, а с целеви средства от МОН по национална програма. От синдиката смятат и, че трябва да се актуализира единния разходен стандарт за специални деца/ученици, който да позволява намаляване с 50% на учениците в паралелка при наличие на ученик със специални потребности, както и да се увеличат часовете за работа с тези деца и да се премахне излишната бумащина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

 • 5
  18
  До 17
  Госпожо, нямам никаква представа какво е "СХАДВ". Предвид контекста на постовете предполагам, че става дума за нещо като аутизъм. Ами, инвалидно е детето ви. Също като мен. И аз съм невалиден. Защо трябва да се обиждам, притеснявам, почувстван обиден от това, че ми отстъпват място в градския транспорт /примерно/. Какво сега, да гледам единствено лицемерие ли? Защо трябва ме убеждават, че съм футбулна звезда като аз си знам, че ходя с патерици!
 • -3
  17
  Благовеста
  Просто съм изумена от ужасните коментари! Аз съм родител на дете със СХАДВ и ви казвам ,че никой не е застрахован от психична болест ! Ако Вие утре развиете шизофрения или биполярно разтройство , какво ще стане с вас ? Ако децата ви днес са добре , но утре имате внук с аутизъм , пак ли ще мислите , че той е луд?? Да трябва да се се помисли за тези деца , трябва да се вземе пример от други европейски страни , защо там да може тези деца да бъдат интегрирани,а тук не ? Но българинът като цяло е неемпатичен човек и не му ли дойде до главата , не му пука !!
 • 1
  16
  [email protected]#$
  Дрън-дрън! Не съществува такава наука като психология. Просто няма. Имаме психиатрия. Депресанти и антидепресанти, които ги държат в ремисия. Психиатричните диагнози не се лекуват, а овладяват. Как пък един психолог не се похвали с внедрено в обществото аутистче? Щото аз ще дам поне няколко примера за аутизъм-шизофренно разтройство- смъртни случаи на родители.
 • 4
  15
  магистър-психолог
  Приобщаването е ДВУСТРАНЕН процес. Ако едната страна по някакви причини няма възможност или желание или воля за приобщаване , процесът не се състоява. А съгласието е задължително условие за всеки вид общуване . А съгласие, получено насила не дава добри резултати . Това е науката за взаимоотношенията.
 • 8
  14
  [email protected]#$
  Аре да си говорим на нормален език без евфемизми и увъртания. Защото става дума предимно за дечица със заболявания от "аутистичния спектър". Те били различни, били специални! Стига! Става дума за ненормални, за луди дечица. Това са правилните думи. Спрете да ги обличате в измислени понятия. Никой не е виновен, че детенцето е изтеглило късата клечка от генетичната лотария! И никой не казва, че те нямат право да получат подходящо обслужване. Но мястото им не е сред нормалните деца. И аз искам да съм в Националната Хокейна Лига на щатите ама съм 48 килограма и 165 сантиметра - генетично проклятие и това е. Специализирани заведения, със съответния персонал съобразени с техните нужди! Кому е нужно да травмираме 20 хлапенца, като им пускаме едно лудо да врещи, да крещи, понякога да е супер-агресивно сред тях? Постижение би било ако ги научат да си отварят плик със солети. И пиша това с цялото си съчувствие към родителите им, но все някога трябва да приключи момента на отричането.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Майка сварва сина си с голо момиче в коридора:
- Аууу... Защо бе, мами, защо бос на цимента?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари