“Глупавите” деца имат тъпи родители

2
За масовата неграмотност на малките обвиняват кого ли не – само не провалените отношения в семейството
За масовата неграмотност на малките обвиняват кого ли не – само не провалените отношения в семейството

За масовата неграмотност на малките обвиняват кого ли не – само не провалените отношения в семейството

Майка получава тревожно обаждане от училището на своя първолак: “Елате веднага, стана инцидент!”. И тя хуква презглава.

Водят я в кабинета на директора, където заварва наследника си с издуто от плач лице и с подгизнал от кръв ръкав, а под него се подава дебела превръзка. Обясняват, че момчето, с което дели чин, е забило подострен молив в ръката му без никаква видима причина.

В кабинета стърчат също злосторникът и видимо ядосаният му баща.

Жената няма време за разправии, раната е дълбока, налага се да заведе детето на лекар. Но изведнъж за всеобща изненада насред суетенето и бърсането на сълзи бащата зароптава, че са го извикали от работа “за глупости”. То било нормално при момчетата да се поспречкат, юнак без рана не можел, пък и пострадалият сигурно е провокирал с нещо ненагледния му син. Е, да, неговичкият е по-буен, случвало се е и преди да налита на бой.

Разгорещеният разговор нататък се подразбира, обясняват на безхаберника, че ако не озапти хиперактивния хлапак, накрая ще отгледа гамен, психопат, насилник… Вместо да се трогне от тоя лош хороскоп, онзи вдига риторично рамене: “Добре, какво да направя?”.

В България истории като тази с лопата да ги ринеш – родители, които игнорират децата си, очакват училището да ги отглежда и да им развива светогледа, крещят, заплашват, като бирници фучат в желанието си да обвинят някой друг за собствената си безотговорност, пише Диляна Ценова в 24 ЧАСА.

Преди 9 години бяхме потресени от новината за побеснял баща, който нахлува в шуменското начално училище “Княз Борис I”, зашлевява учителката през лицето и я блъска с все сила в стената пред пълна стая с деца. После се изясни, че неговият хубостник пробутал вкъщи лъжа, че въпросната преподавателка му е ударила шамар.

Днес сме разтърсени от друга позорна новина - изследването на PISA, осветило функционалната неграмотност на българските средношколци. С право във фейсбук оплюват като гейзери образователната ни система, един зове да се спасяваме в чужбина, друг съзира конспирация за унищожение на масовото образование за сметка на частното, за да изпъкват само елитите.

Проклинат вредното въздействие на TikTok, Instagram, интернет и рекламите, внушаващи цинизъм и грубо материална ценностна система, и принизяващи качествата на личността до външния вид на тунинговани кифли и татуирани батки.

В този нравствен хор се срещат и потребители, които пишат “свадба”, “незнам” и sasipaha уа taya darjawa, но това не им пречи да надигат глас за строги санкции срещу калпавите даскали.

За всички критики има основание, разбира се, но на фона на планетарния провал на децата ни акцентът така и не пада върху родителите - главните виновници за масовото затъпяване и изпростяване?

Тъй наречените съвременни активни хора с безкрайни претенции, гръбнакът на обществото, който произвежда БВП или от чужбина, се провиква: “Имам право на България”, но не може да се сети как да си гледа децата.

Семействата, на които им се иска малчуганите да растат и хубавеят някак между другото, без да смущават обичайните дела и забавления на възрастните. Майките и татковците, които не си дават труда вкъщи да разговарят и обясняват, не поддържат интереса на младежите към знанието, не развиват уменията и талантите им, дори собствения си скромен житейски опит нямат ищах да им предават.

Как да се почувстваш обичан и достоен член на обществото, щом не си научен на уважение и караш само на огризки от вниманието на своите родители.

Купуват му конзола и маркови кецове

и го пращат да върти селфита, а след година-две питат как може училището да допусне техните любимци да пропушат вейп и трева.

Светът, за жалост, не е съвършен, и образование, което замества домашното възпитание, не съществува. Затова празноглавци има колкото в държавните, толкова и в частните училища.

Съвсем просто е – “тъпите” деца имат тъпи родители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 15
    2
    до 1 ви
    Абсолютно си прав.Има родители не могат да четат и пишат,а дали са хващали книга е пид въпрос.Но и да хванеш книга ако написаното не стигне до разума и сърцето,какъв е смисъла да четеш? Нали нещо трябва да разбереш? Това са децата на изгубеното поколение и връщане назад няма.Това беше политиката на българските прсвителства особенно след 1996 година.Хората да са глупави и манипулеруеми.Съжалявам за което.Поведението на бащи,майки и баби се внася в училище и отношенията.Децата са огледало на семейството
  • 28
    1
    да
    Заглавието е вярно.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари