Деца сурвакаха хора с увреждания в Ценово

1
След сурвакането всички се събраха около отрупаната с лакомства трапеза
След сурвакането всички се събраха около отрупаната с лакомства трапеза

Деца от Центъра за обществена подкрепа в Ценово гостуваха на обитателите на Дневния център за пълнолетни с увреждания.

Малките палавници предварително бяха украсили сурвакници и заедно с домакините пресъздадоха обичая Сурваки. Гостите размахваха накичените дрянови пръчки и наричаха за здраве, благополучие и берекет. Възрастните жени и мъже с просълзени очи се върнаха през годините назад в спомените си, когато и те са обикаляли къщите като сурвакари.

След сурвакането, както повелява традицията, всички се събраха около отрупаната с лакомства трапеза, за да се почернят.  На сладка раздумка  възрастните хора разказаха как са посрещали едни от най-големите християнски празници, какви са били приготовленията, очакванията и надеждите.

„Вече стана традиция децата от центъра да ни гостуват и да ни радват със стихотворения и песни, посветени на различни празници и годишнини. В навечерието на нова година двата екипа пресъздадоха обичаите и традициите, свързани с коледуването и подготовката за Рождество Христово“, сподели ръководителят на Дневния център Румяна Иванова. 

В богатия  на празници месец януари малчуганите и пенсионерите от Ценово отново заедно ще пресъздадат типичните за района обичаи. „Така не само се съхранява и предава от поколение на поколение родовата памет и българщината, но и децата, и възрастните са щастливи и радостни, че са полезни един на друг“, заяви директорът на Центъра за обществена подкрепа Зоя Костадинова. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари