Деца с с пневмонии и бронхиолити препълниха болницата във Велико Търново

0
В Педиатрията се лекуват малки пациенти и от Русе
В Педиатрията се лекуват малки пациенти и от Русе

В Педиатрията се лекуват малки пациенти и от Русе

Детското отделение на болницата във Велико Търново е запълнено над 100%. При 31 легла в момента на лечение в педиатрията са 34 деца. Повечето са с възпалителни заболявания на белите дробове, казаха от екипа. Най-малките пациенти са близнаци на 8 месеца с пневмония и бронхиолит.

"3 деца са в интензивен сектор. Едно е с диабет, две деца са с дихателни проблеми, едното с дихателна недостатъчност", посочи началникът д-р Валентин Точков.

В Педиатрията се лекуват деца и от съседни области - Габрово, Русе. Отделението е изцяло преобразено с ремонт за над 600 000 лева и вече прилича на болница в Люксембург, но много трудно се решава кадровият проблем.

"Има недостиг най-вече на медицински сестри. Голяма част от сестрите са на пенсионна и надпенсионна възраст и това затруднява нашата работа, защото се налага да работят допълнително, с извънредни часове", коментира д-р Точков.

Трима лекари специализанти има в детско отделение, но двете млади лекарки са по майчинство. "Надяваме се, че в бъдеще време това ще бъде потенциала, който ще ни замести, защото и ние сме в пенсионна възраст", допълни педиатърът. Той се надява модерните европейски условия, които налагат стандарти в детското здравеопазване, да привлекат повече желаещи да специализират.

"Конкуренцията е много голяма в здравеопазването. Специализантите се насочват към университетските болници, където имат възможност за докторантури и други предизвикателства. За нас е гордост, че за 10 години ние имаме 10 специализанти. Голяма част взеха специалност, но при нас остана само един заради ниското заплащане", призна д-р Точков, пише 24 ЧАСА.

Според началника на педиатрията финансовият фактор е определящ за решенията на младите медици къде да се развиват професионално. Голяма част от специалистите по детски болести преминават в доболничната помощ, където условията са по-благоприятни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари