Детонираха бомба от Втората световна война, открита в коритото на река По

0
Военни експерти днес я обезвредиха и извършиха контролирана експлозия на 450-килограмовата бомба
Военни експерти днес я обезвредиха и извършиха контролирана експлозия на 450-килограмовата бомба Снимка: Reuters

Горещините, обхванали Европа това лято, донесоха не само рекордно високи температури и изпепелени полета: нивото на водите на засегнатата от сушата италианска река По спадна толкова, че разкри бомба от Втората световна война, съобщи Ройтерс

Военни експерти днес я обезвредиха и извършиха контролирана експлозия на 450-килограмовата бомба, която е била открита на 25 юли близо до северното село Борго Вирджилио, близо до град Мантуа, предаде БТА

"Бомбата беше намерена от рибари на брега на река По поради спадане на нивото на водата, причинено от сушата", заяви полковник Марко Наси.

Тъй като обезвреждането и изнасянето на бомбата от района не е било лесна задача, около 3000 души, живеещи наблизо, бяха евакуирани при извършването на тези операции, съобщи армията. Въздушното пространство на района беше затворено и навигацията по този участък на водния път, както и движението по жп линията и пътя в близост бяха спряни.

"Първоначално някои от жителите заявиха, че няма да напуснат, но през последните няколко дни смятаме, че сме убедили всички," каза кметът на Борго Вирджилио Франческо Апорти, и добави, че ако хората бяха отказали да се изнесат, операциите са щели да бъдат спрени.

Сапьори отстраниха взривателя от произведената в САЩ бомба, която според армията е съдържало 240 кг експлозив.

След това сапьори, придружени от полиция, я прехвърлиха в кариера в община Медоле, на около 45 км., където я унищожиха с контролирана експлозия.

Миналия месец Италия обяви извънредно положение за районите около река По, която е най-дългата река в страната. Тези райони осигуряват около една трета от селскостопанската продукция на Италия и са засегнати от най-голямата суша от 70 години насам.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари