Десислава Танева: Поливният сезон е осигурен

0
Тя посочи, че нивата на язовирите са с много малък процент по-ниски в сравнение с миналата година
Тя посочи, че нивата на язовирите са с много малък процент по-ниски в сравнение с миналата година Снимка: БГНЕС

Поливният сезон е осигурен предвид нивата на язовирите, измерени миналия петък.

Това заяви днес в Сливен министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в отговор на журналистически въпрос дали засушаването ще окаже влияние на земеделските култури. Министър Танева участва в информационна срещи по кампанията за Директни плащания 2020 в Сливен.

Тя посочи, че нивата на язовирите са с много малък процент по-ниски в сравнение с миналата година. Към днешна дата "Напоителни системи" са в състояние да осигурят поливния сезон без да променя условията, каза Танева.

Управителят на "Напоителни системи" - клон Сливен Пламен Иванов информира, че нивото на язовир "Жребчево" е 138 милиона куб.м. вода при пълен капацитет - 400 милиона куб.м. От тях 30 млн куб.м. са т.нар. мъртъв обем, който не се използва, а 108 млн.куб.м. са налични и достатъчни за провеждане на нормален поливен сезон. Цената няма да бъде променяна. Според графици, определени от МОСВ, през месец януари ще се изпуска вода само за осигуряване на допустим оток в река Тунджа с обем 5 милиона кубични метра. Не е разрешено подаване на вода за енергодобив през февруари.

Министър Танева разясни целите на информационната кампания за Директни плащания 2020, като посочи, че най-важна сред тях е обратната връзка със земеделските производители.

Пред тях ще бъдат представени начинът на кандидатстване, условията, на които следва да отговорят, както и дейностите, които трябва да изпълняват и да спазват, за да получат финансово подпомагане. Като основна тема министър Танева посочи новата обща селскостопанска политика /ОСП/. Тя допълни, че задачата на екипа е до края на 2020 година е да представи първия вариант на Националния стратегически план за новата ОСП. Сред предложенията, отправени от производителите на първите срещи от кампанията, са опазване на биоразнообразието, на пчелите и др. Информационната кампания ще приключи на 21 февруари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари