Дерматолог: Повече от половината преболедували КОВИД-19 оплешивяват

0
Според доц. Жана Казанджиева косопадът продължава около три месеца след преминаването на инфекцията
Според доц. Жана Казанджиева косопадът продължава около три месеца след преминаването на инфекцията Снимка: БНР / Гергана Хрисчева

Според доц. Жана Казанджиева косопадът продължава около три месеца след преминаването на инфекцията

При 60 на сто от преболедувалите COVID-19 се наблюдава косопад, каза пред БТА доц. Жана Казанджиева, дерматолог в Александровска болница.

По думите ѝ косопадът продължава около три месеца след преминаването на инфекцията. Причините за косопада след преболедуването са високата температура, силният стрес, който по принцип се отразява на косопада, както и противосъсирващите лекарства, обясни доц. Казанджиева. Дерматолозите констатират и случаи на косопад, който продължава повече от шест месеца след преболедуване на коронавирусната инфекция. Смята се, че най-често от него страдат пациентите, лекувани от тежка ковид инфекция.

Започва национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания, която тази година ще бъде насочена основно към откриване на кожни алергични заболявания след преболедувана ковид инфекция. Кампанията се организира от Българското дерматологично дружество и в нея ще участват дерматолози от София, Пловдив, Стара Загора, Плевен, Варна и Русе. Безплатните прегледи ще бъдат от 5 до 9 декември. Желаещите да се прегледат трябва предварително да се запишат. Клиниките, които участват в кампанията, са публикувани на сайта на дружеството.

Дерматолозите ще обърнат специално внимание на симптомите на ковид екзема, която е в резултат на носене на ръкавици или ползване на дезинфектанти. Ще се извършват изследвания и за атопичен дерматит. През последните три години ковид екземата е най-честата диагноза, поставяна от дерматолозите и установихме, че от нея са засегнати двама от трима медицински специалисти, каза д-р Гриша Матеев, председател на дружеството. По думите му екземата има свойството да се самоподдържа и съществува риск от превръщането ѝ в хронично състояние.

Специалистите са забелязали, че заради носенето на защитни маски по време на ковид пандемията силно се влошава състоянието на страдащите от акне, каза още доц. Казанджиева. Всеки пети човек в световен мащаб се е срещал с уртикария, независимо дали в епизодичен или в хроничен вариант, посочи доц. Румяна Янкова, дерматолог в болница „Пълмед“. По думите ѝ уртикарията може да е индуцирана от определен фактор или от неясен, спонтанен фактор. Най-често уртикария се провокира от храни, лекарства или от инфекции, но може и от процеси, свързани със самия организъм. Стресът също може да доведе до уртикария, добави лекарят. Пациентите, при които се е появила уртикария с неясна причинна връзка с определени фактори, вероятно ще развият някакво автоимунно заболяване, каза още доц. Янкова.

Кампанията е част от европейската Академия по дерматология и венерология.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    Аз оплешивях преди това
    Така , че не мога да се съглася с тази статистика. Мен да не ме броят.
  • -7
    2
    до 1
    жената е доцент, ти какъв си бай ганьо?
  • 6
    1
    Преболедувал ... няколко пъти
    Путката ти е се е проскубала и оплешивяла, другарко до_цент! 'Ма не е от ковид-а, от ЕГН-то ти!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари