Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2024

0
Критики изказаха от депутати от БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ"
Критики изказаха от депутати от БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" Снимка: Народно събрание / архив

Критики изказаха от депутати от БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ"

Парламентът прие на първо четене бюджета на държавата за 2024 година.

След прегласуване, със 144 гласа "за" и 66 "въздържал се" в крайна сметка бюджетът мина. Преди това депутатите отхвърлиха бюджета за догодина, заедно с този на ВСС. На първо четене народните представители не одобриха парите за съдебната власт. Депутатите съкратиха сроковете между първо и второ четене и срокът за предложения е до 18:00 часа на 15 декември.

Очаквано забележки към бюджета в пленарна зала изказаха от "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ", информира БНТ.

Румен Гечев, "БСП за България": "Заложеният икономически растеж от 3,2 е пожелателен и според нас той е трудно изпълним. Ние подкрепяме увеличенията в отделните сектори, но къде са реформите."

Цончо Ганев, "Възраждане": "Възраждане" не подкрепя така представения Бюджет 2024. Повишаването на доходите трябва да е на база икономически растеж, а не на базата на нов дълг."

Тошко Йорданов, ИТН: "Като държава имаме огромен проблем и се казва Асен Василев и стои ето там. Проблемът е, че нещата които той прави вярва че така е правилно, това е по-лошото в цялата работа."

Критики към бюджета дойдоха обаче и от подкрепящите партии.

Красимир Вълчев, ГЕРБ-СДС: "Чух, че ние сме открили бюджетна политика, според която можем повече да харчим отколкото сме изкарали и да не ни се увеличава дълга и ние да просперираме и това нещо да е благодарение на номинално забогатяване."

Според ГЕРБ-СДС, политиката за поддържане на дефицит в бюджета дълго време не е добра. Според ПП-ДБ обаче, това гарантира увеличение на доходите.

Искрен Арабаджиев, ПП-ДБ: "Ние имаме нарастване реално на дефицита към БВП с около 2%, това означава, че на нас ни трябват около 30 години, за да стигнем средноевропейските нива на дълг към БВП."

В пленарна зала бюджетът беше защитен от финансовия министър Асен Василев:

"Бюджетът е добре балансиран и е насочен основно в две направления - инвестиции и повишаване не доходите. За да расте българската икономика трябва да има инвестиции, но другото изключително важно нещо е че за да расте българската икономика трябва да има адекватно заплащане."

Предложеният бюджет не предвижда по изчисленията на пленума на Висшия съдебен съвет достатъчно средстза за заплати на магистратите.

Боян Магдалинчев, председател на ВСС: "В предложените параметри от Министерството на финансите ние не се различаваме в приходната част, различаваме се в разходната част и то съществено."

Очаква се между двете четения в зала всяка една партия да предложи своите промени в закона за бюджета.

След повече от два часа дебати тази сутрин бюджетната комисия в парламента прие на второ четене бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2024 г. Заложените приходи в него са 24,3 млрд. лв. Предвидено е повишаване на минималната заплата, която да стане 933 лв., както и увеличение на максималния осигурителен праг на 3750 лв.

Без решение останаха въпросите дали обезщетението за втората година на майчинството да се приравни с минималната работна заплата и дали новият минимален осигурителен праг от 933 лв. да важи и за земеделските производители или за тях да остане прагът от 780 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари