Депутатите отново си поиграха на репетиция

0
Демонстрират желание за работа, но правят всичко възможно, за да не се разберат помежду си
Демонстрират желание за работа, но правят всичко възможно, за да не се разберат помежду си Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Демонстрират желание за работа, но правят всичко възможно, за да не се разберат помежду си

На фона на скандалите между т. нар. партии на протеста и стремглаво намаляващите възможности за съставяне на кабинет, депутатите се впрегнаха да внасят законопроекти. Прекрояват се комисии, създават се подкомисии и временни комисии, обсъждат се промени в правилника. Ако всичките тези усилия бъдат опропастени от невъзможността да бъде излъчен редовен кабинет, ще бъде жалко. Депутатите обаче сами режат клона, защото демонстрират желание за работа, но правят всичко възможно, за да не се разберат помежду си, пише Бетина Мутишева в БАНКЕРЪ.

Парламентът още не е разгледал предложението на служебния кабинет за актуализацията на бюджета, а депутатите вече започнаха да планират разходи за десетки милиони. Особено активни в това отношение са в левия сектор на спектъра, където БСП и групата на Мая Манолова сякаш са си обявили особен тип социалистическо съревнование.

Служебното правителство предложи увеличение на пенсиите, подкрепено от социалните партньори в "тристранката", но от левицата продължават да настояват за тяхната си схема, която вече няколко парламента отказват дори да обсъждат в зала. И социалистите, и протестърите от "Изправи се БГ! Ние идваме!" са внесли предложения за подкрепата на родители, деца и пенсионери. А Манолова е внесла и законопроект за нов ремонт на Закона за личната помощ.

От "Изправи се БГ! Ние идваме" са пресметнали, че "есенното" преизчисление на пенсиите ще струва над 700 млн. лв., докато сметките на социалистите показват, че хазната ще олекне"само" с 600 млн. лв. до края на годината.

Манолова внесе и промени в Закона за семейни помощи за деца. Идеята е еднократна помощ за раждане на първо, второ и трето дете да се увеличи, съответно - до 2000, 3000 и 4000 лева. "Бонусът" за всяко следващо отроче е 300 лева.

Подкрепата ще се предоставя без значение от доходите или социалното положение на семейството. Законопроектът предвижда и еднократна помощ от 10 000 лв. при раждането на второ и трето дете. Условието е поне единия от родителите да работи и да се е осигурявал през последните две години.

За пенсионерите, съществуващи под линията на бедност, е предвидена еднократната помощ от 120 лв. за храна. ИБГНИ предлага и по-високо възнаграждение за личните асистенти на инвалидите.

Социалистите искат и детските ясли, и детски градини да са безплатни.

Инициативите на "Изправи се БГ! Ние идваме!" не приключват само със социални законопроекти. Внесено е предложение за промяна в начина, по който се формират цените на ВиК услугите. От парламентарната група искат да се вдигне прагът за задължителната регистрация по Закона за ДДС, както и премахване на данък "Уикенд". Искат и... отпадане на синия талон на шофьорите, както и бюрократичното изискване гражданите и бизнеса да подписват и подпечатват документите, а не само да ги подписват.

От "Демократична България" държат на законопроекта си за закриване на двете специализирани прокуратури и двете специализирани съдилища. Както и в 45-ото народно събрание, депутатите от ДБ пак настояват за таванът за регистрация по ЗДДС да бъде вдигнат от 50 000 лв. на 166 000 лева.

Вместо да седнат, да приемат работната си библия - Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, да конституират постоянните парламентарни комисии и, в крайна сметка - да легитимират законодателния орган, депутатите продължиха да си играят на... генерална репетиция.

Беше създадена временна комисия, която да проучи фактите и обстоятелствата около миналогодишния скандал в бургаския парк "Росенец". Тогава служители на Националната служба за охрана не допуснаха представители на "Да, България" до обекта, известен като "летните сараи" на Ахмед Доган.

Възстановена бе и временната комисия за ревизия на ГЕРБ-управлението, станала известна в 45-ия парламент като Комисията "Манолова". В типичен за председателката си стил, комисията набързо форматира

17 приоритетни области в работата си.

Сред тях са проверки на "Автомагистрали", Агенция "Пътна инфраструктура", Българската банка за развитие, топлофикационните дружества, ЕРП-тата и ВиК операторите, Националната агенция за проходите, Националният осигурителен институт, както и разходите за СРС-та през последната година.

Без изобщо да си дава сметка, че току що изброените казуси обещават на депутатите от комисията поне едногодишна плътна заетост, Манолова поиска работата да започне от... енергийните дружества - заради очакваното поскъпване на тока, парното и топлата вода.

Отделно от това, от "Демократична България" искат ревизия на проекта „Турски поток“, а от БСП настояват да се провери работата на Българската банка за развитие. Сякаш никой никога не се е занимавал и няма да се занимава с нея...

Защо смятаме, че новата комисия "Манолова" така ще се натовари със задачи, че няма да свърши за пет пари работа? Ами заради обикновената статистика: нейно задължение е да ревизира работата на Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавните и общински предприятия, фирмите с над 50% държавно и общинско участие, органите на местното самоуправление през последните 5 години.

Съвсем набързо - става дума за над 500 административни структури, в които работят не по-малко от 130 000 души. Плюс още 350-400 фирми (в най-добрия случай), пръснати по цяла България.

Може и заради това председателят на парламента Ива Митева (ИТН) предложи пленарните заседания да бъдат разредени: една седмица депутатите се "произвеждат" закони, една седмица ще работят в постоянните и временните комисии. Много от колегите на Митева обаче не харесаха идеята. По-скоро се притесниха, че избирателите им ще ги погнат задето нищо не правят, но срещу тлъсти заплати.

Факт е, че в пленарната зала сега е доста по-интересно и за първи път от години насам министрите и премиерът не се скатават от изслушвания. Но не бива да се отрича и очевидното - залитането в популизъм. Ако народните представители толкова много искат да превърнат законодателните си инициативи в закони, а временните комисии да постигнат крайните си цели, днес щяхме да имаме и постоянни комисии, и редовно правителство.

Всичко останало, само след три-четири месеца, никой няма да го помни. И в живота е така: никой няма да си спомня колко гениален си бил на генералната репетиция, а как си се... еди какво си на премиерата. Или с каква лекота вдигаш на тренировки по 100 кила с една ръка, а на официално състезание се огъваш под тежестта на хавлията си и кривуличиш като пиян морков...

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари