Депутатите оставиха пациентите в ръцете на фармацевтичната мафия

2
Отхвърлена бе европейската практика за заместване на скъпи лекарства с евтини генерици
Отхвърлена бе европейската практика за заместване на скъпи лекарства с евтини генерици Снимка: БГНЕС

Леви и десни се обединиха в Парламента и оставиха пациентите в ръцете на фармацевтичната мафия

Отхвърлена бе европейската практика за заместване на скъпи лекарства с евтини генерици

Народни представители отляво и отдясно се обединиха и оставиха пациентите в ръцете на фармацевтичната мафия – особено пенсионерите, във време на пандемия и криза. Това стана ясно от продължилите няколко часа дебати в Народното събрание днес по предложението на НФСБ за замяната на скъпи лекарства с евтини генерици (лекарства с изтекли срокове на лиценз и патенти, но доказали своята ефективност с годините като аспирин, аналгин-хинин, депосулфамид и др.).

Отхвърлена бе и широко застъпената практика в почти всички европейски държави за използване на генерици. Като в Германия, където 75 % от лекарствата, които се продават, са далеч по-евтините аналози на скъпите и лицензирани лекарства.

Говорим за нещо просто и ефективно – да дадем възможност на хората, сега в тази криза, да имат възможността да си купят лекарства, които са по-евтини, но са ефективни и доказали действието си, подчерта народният представител от НФСБ Георги Колев.

Съпредседателят на „Обединени патриоти“ Валентин Касабов беше още по-категоричен: „Големият дебат всъщност е за лекарствената мафия. Голяма част от депутатите отляво и част от колегите от ГЕРБ защитават неистово тази мафия. Говорим за милиони, ако не – за милиарди. Защо се правите на неразбрали и си играете със съдбата и парите на хората и то във време на криза?“

Зам.-председателят на НФСБ Борис Ячев напомни, че въвеждането на генеричната политика е записано като мярка 452 в Програмата за управление на сегашното коалиционно правителство. „Колегите от ГЕРБ би трябвало да са наясно, че дебатът по тази тема вече е провеждан на политическо ниво и е включен в управленската програма“.

Мярката е записана и в Националната здравна стратегия, която е приета от НС, подчерта още Борис Ячев.

Не на последно място – възможността за замяна на скъпите лекарства с евтини генерици не само спестява средства, но и в условията на пандемия цели да помогне на хората да не се връщат при личните си лекари по няколко пъти, когато не могат да намерят определено лекарство. Нещо, които и Националният кризисен щаб за борба с коронавируса препоръчва.

„Големият страх всъщност е страхът на някои от загуба на пазари – но тук става дума за финансови мотиви. Които нямат нищо общо с грижата за пациента“, категоричен бе НФСБ Борис Ячев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари