Депутат от ГЕРБ има повече спестявания и заплати от Делян Пеевски

0
Народните избраници, посочили налични парични средства в размер над 100 000 лв. са общо 21
Народните избраници, посочили налични парични средства в размер над 100 000 лв. са общо 21 Снимка: БГНЕС

Депутат от ГЕРБ има повече спестявания и заплати от Делян Пеевски

Това става ясно от проучване на гражданската платформа ”Отворен парламент”, в което се отбелязва:

В публичното пространство заплатите на народните представители често са обсъждана тема. Според правилата, които парламентът е приел, депутатската заплата е 3 пъти по-голяма от брутното средно възнаграждение в държавния сектор за последния месец на предходното тримесечие, а преизчисляването се прави автоматично. Така например в началото на 2020 г. депутатите са получавали по 4 248 лв. (за м. декември 2019 г. чиновниците са получавали средно по 1 416 лв.)

Допълнителни средства се разпределят към народните представители чрез т.нар ⅔-ти за представителни разходи (които влизат на около 2 800 лв. на месец). За участието си в специализираните комисии към парламента депутатите също получават заплащане.

2019-та година е третата от депутатската кариера на представителите в 44-то Народно събрание.

Екипът ни прегледа дали те спазват задължението си да подават декларации по реда на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, които се публикуват в електронния регистър на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). И в допълнение сравнихме, как се е променило материалното положение на народните избраници, след като в началото на мандата им, публикувахме данни за него към момента на встъпването им в длъжност.

Тази година всички народни представители са подали своите декларации, като петима от тях са направили това със закъснение

В образеца на имуществена декларация, присъства обособена графа „Налични парични средства”. Предполага се, че това са средствата, с които те разполагат в брой, тъй като тя е отделена от „Банкови влогове/депозити/”.

Общо 147 (110 мъже и 37 жени) депутати са декларирали налични средства като сумата им възлиза на 10 448 748 лв. Следва да отбележим, че в общата сума не са включени средствата на съпрузите, които са посочени като само техни, и възлизат на още 1 924 039 лв. Най-много пари в брой на своята половинка е декларирала депутатката от ГЕРБ Десислава Тодорова – 404 хил.лв. на съпруга ѝ Христо Тодоров, който бе част от отцепилите се от парламентарната група на Бареков и преминали в тази на Български демократичен център на Ковачки в 43-то НС.

Така се наблюдава значително увеличение на наличните пари в брой спрямо обявените в началото на мандата 6 398 148 лв., като сега повече са и техните притежатели – през 2017 г. те са били 107 депутати.

С най-много средства в брой сред отделните парламентарни групи са, както следва:

Борис Кърджев от ГЕРБ – декларирал 1 670 000 лв. от спестявания и заплата; Делян Пеевски от ДПС – с 522 000 лв. от дивиденти и доходи от продажба на акции; Александър Сабанов от групата на Обединените патриоти – с 409 352 лв. от работна заплата и рента; Георги Михайлов от БСП – с 357 405 лв. от спестявания и Пламен Христов от Воля – декларирал 77 149 лв. от заплати, спестявания и допълнителни доходи от участие в парламентарни комисии.

Народните избраници, посочили налични парични средства в размер над 100 000 лв. са общо 21. За сравнение в началото на мандата им през 2017 те са били 13.

От формата на попълнените декларации и информацията в тях не може да стане ясно какво точно се включва в графата „Налични парични средства” – дали това реално са пари в брой, такива по разплащателни сметки (картови и/или безкартови), депозирани в трезори/сейфове или съхранявани по друг начин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари