Деница Сачева: Винаги има недоволни

0
Хубавото на всяка криза е, че се отсява зърното от плявата
Хубавото на всяка криза е, че се отсява зърното от плявата

„Смятам, че сме се погрижили за онова, което е най-важно. На първо място за живота и здравето. На второ – за храната на най-бедните, които се нуждаят от грижа. Обхванали сме възрастните и хората с увреждания. Не на последно място се грижим и за работата, и доходите”.

Така в студиото на „Здравей, България” по NOVA социалният министър Деница Сачева коментира притесненията на опозицията, че в страната не са предприети социални мерки.

„Осигуряваме всичко, което се изисква от нас със значителен финансов ресурс и денонощна работа на колегите на терени, за да преодолеем първия момент на най-тежката криза”, допълни социалният министър.  

Тя коментира и широко дебатираната мярка 60/40 и резултатите от нея. „Мерилото показа, че тя работи. За един месец общият брой на регистрираните безработни е около 80 000. Държа да подчертая, че в същия този период почти 15 000 души успяха да намерят работа, посочи министърът. 

„Мярката функционира общо 13 работни дни. За това време 72 000 души са успели да запазят своята работа. Тоест 80 000 загубиха, а 72 000 запазиха. 60/40 действа за онези работодатели, които искат да задържат своите хора и именно те се възползват най-много”, посочи още тя.

Според нея упреците, че парите се дават за това хората да си стоят вкъщи, са неоснователни. „Едно от условията е служителите да бъдат на непълен работен ден. То се установява заради недостатъчните възможности за работа, но и защото част от бизнеса е спрял със заповед на държавен орган”, допълни социалният министър.

Сачева посочи, че държавата компенсира едно неблагополучие, което не е по вина нито на работодателите, нито на работниците. „Затова изплащаме 60% от възнаграждението плюс осигуровките. Работодателят трябва да плати само онази част, за която служителят наистина работи”, обясни тя.

Социалният министър заяви, че се работи по допълнителна мярка в размер на около 150 млн. лева за покриване на 40% от минималната работна заплата и осигуровките към нея за секторите, които са най-засегнати от кризата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари