Деница Сачева: По времето на ГЕРБ границата ни беше за пример

0
Когато ГЕРБ управляваше, нямаше убийство на граничен полицай
Когато ГЕРБ управляваше, нямаше убийство на граничен полицай Снимка: БНТ

Когато ГЕРБ управляваше, нямаше убийство на граничен полицай

"Темата за сигурността очевидно не е толкова сериозен приоритет за колегите от „Продължаваме промяната“. Ние още когато представихме по време на предизборната кампания нашите антикризисни мерки, ако си спомняте една от точките беше свързана именно с мигрантската криза, защото още тогава прогнозирахме, че ще има проблеми и те не закъсняха. Това е през последните две години, откакто ГЕРБ не е в управление, а това което се случва в МВР, все повече и повече виждаме МВР да се използва като че ли повече за политически цели, отколкото за реална работа по проблематиката за сигурността", заяви бившият социален министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Деница Сачева в предаването „Още от деня“ по БНТ.

"Когато ГЕРБ управляваше, нямаше убийство на граничен полицай, границата ни беше за пример и се посещаваше от други премиери. Моите критики не се насочени само към господин Рашков, така и днес управлява господин Демерджиев", допълни Сачева.

„Годината ще е трудна, но икономически страната ни стои добре. Въпреки кризите икономиката ни бележи ръст. Приходите в хазната са огромни, така че средства има и ще трябва да се насочат към хората“, коментира депутатът от ПГ на "Продължаваме промяната" (ПП) Искрен Арабаджиев.

Двамата коментираха и темата за сигурността, след днешния инцидент край Елхово.

„Реформата, която започнахме в МВР даваше резултат, но сегашният служебен министър уволни и размести някои от ръководителите в МВР, не спести критики представителят на ПП.

Сачева посочи, че темата за сигурността явно не била толкова важна за колегите им от ПП. „За нас темата е приоритет, защото предвидихме, че се задават кризи. МВР се използва все повече с политически цели, вместо за повишаване на сигурността“, отчитат от ГЕРБ.

Според опонента ѝ трябва да се повиши капацитетът на МВР и да се променят процедурите за работа. „Това, което заварихме след ГЕРБ не беше добро и затова започнахме реформи в МВР. Смятам, че не се направи достатъчно за пресичане на мигрантския натиск, но има приемственост и оставка на министъра към момента не е наложителна“, каза искрен Арабаджиев.

„По време на управлението на ГЕРБ границата ни беше давана за пример, а миграционният натиск беше нулев“, не се съгласи с констатацията му Деница Сачева. „Очевидно сега контролът е занижен. Ние ще предложим законодателни промени и завишаване на санкциите за каналджиите“, обяви тя.

Тук Арабаджиев ѝ припомни частните отряди за залавяне на бежанци и акциите със свински опашки. Тя му отговори, че натискът не е бил толкова голям, както е сега.

„Точките, по които нямаме съгласие намаляват с всеки изминал ден. Имаме несъгласие по темата за бюджета. Ние смятаме, че БВП ще бъде в размер на 173 млрд. лева. Това поставя под въпрос социалната програма“, каза също Деница Сачева по повод днешната среща между ГЕРБ и ПП.

Арабаджиев не се съгласи, че голяма част от точките са изпълнени. Той отново подчерта, че ПП няма да подкрепят ГЕРБ за правителство. „Имаме принципни различия как трябва да се харчат средствата от бюджета. ГЕРБ имаха 12 години време да реализират всички тези политики, но не го направиха. Аз се съмнявам в чистотата на намеренията на ГЕРБ, поясни той.

„Антикорупционната комисия беше създадена от ГЕРБ, така че не знам какво имат предвид колегите. Ние не говорим за конкретни имена в правната реформа“, изуми се Сачева.

„Надяваме се да започне разговори за правна реформа, който да не е само между политическите сили, а и с професионалните общности“, каза тя.

„Колегите от ГЕРБ направиха реформата на КПКОНПИ, но ние я свързваме само със скандали. Виждаме през годините една проформа извършена реформа и никакви последствия за хората, които са използвали нашите пари“, допълни Арабаджиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    веселият готвач
    тази женица се мята на амбразурата да защитава герб на всяка цена, ама нали при тях стана тази бъркотия, дори Елена Йончева направи репртаж са окаяното състояние на границата, а пък герберите държаха, че всичко на границата е отлично.....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари