Ден на отворените врати в Административен съд - Русе

1

В тазгодишната информационна кампания бе организирана образователна работилница

Публично разпределяне на постъпилите за деня първоинстанционни и касационни дела, информационен тур, посещения в съдебните зали, образователна правна работилница, дигитална викторина, срещи и разговори с ученици, преподаватели, представители на младежки организации и гости. Това бяха част от инициативите в организираната днес, 09.06.2023 г., от Административен съд - Русе информационна кампания „Ден на отворените врати“, която се реализира с цел популяризиране дейността на институцията и повишаване правната култура на гражданите.

Началото бе поставено от председателя на съда Диан Василев, който запозна присъстващите с особеностите на административното правораздаване, с вида на разглежданите в административните съдилища дела и трудностите в работата на магистратите. По традиция, на гостите бе предоставена възможността да се запознаят отблизо с начина на разпределяне на постъпилите в съда дела.

Малко по-късно кампанията продължи с посещения в съдебните зали, срещи и разговори със съдебни служители. Съдия Вилиана Върбанова представи на гостите част от вътрешноорганизационната дейност на институцията и правилата за посещение и поведение в съда. Обсъдена бе ролята на административния съд като арбитър между властта и гражданите, представен бе пътят на делото от подаването на жалбата до крайния съдебен акт, коментирани бяха интересни казуси от съдебната зала.

Срещата приключи с лични разговори на учениците с магистратите и желание за общи снимки със съдийски и прокурорски тоги.

В тазгодишната информационна кампания бе организирана образователна работилница (workshop) „В света на правото“ с ученици на Английска езикова гимназия „Гео Милев“. На ротационен принцип в дискусионен формат екипите на „Темида“, „Етика“, „Кантора“ и „Везните на Теми“ изследваха, анализираха, обобщаваха и представяха своите решения и предположения в три ролеви игри: виртуална викторина, отговори на поставени задачи по темите: „Принципи на административния процес“, „Структура на съдебната система“ и „Правни казуси“ и рефлексия. Фасилитатори на срещата бяха зам.-председателят на съда Ивайло Йосифов и дългогодишният председател на съда Елга Цонева.

Всеки посетител в Деня на отворените врати имаше възможност да получи екземпляр на информационната дипляна на съда, чието съдържание резюмира основни моменти от правораздавателната и обществената дейност на АдмС - Русе през изминалите години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари