Ден година храни! Обущарските услуги удариха тавана преди зимата

0
Единствено услугите по домове за инвалиди се търгуват на 30% върху цената
Единствено услугите по домове за инвалиди се търгуват на 30% върху цената

Синоптиците вещаят първият сняг да падне след броени дни, а народът се юрна за зимна подготовка.

Хората обаче настръхнаха пред дилемата да стегнат старите си ботуши или да си купят нови, след като обущари започнаха да търгуват труда си на нереално завишени цени, установи проверка на „Всеки ден".

В обущарските работилници, най-често разположени в мазе на кооперация или гараж, цените се определят на място според повредата, като майсторите оценяват щетата на око. Така за най-честата необходимост - смяна на токче, човек може да се изръси между 16 и 30 лева.

Смяна на подметка се търгува на „скромните" около 25 до 45 лева. Ако представител на силния пол иска нови капачки на обувките си, ще трябва да отдели между 10 и 12 лева за чифт. Същата услуга за дамите е на двойно по-ниска стойност. В ателиетата цената за смяна на цип също варира.

Ако на някои места майстор може да е фиксирал твърдите 10 лева, друг я определя от големината на обувката, което пресметнато значи отново от 10 до 25 лева.

Наскоро появилата се услуга с доставка по домовете също оскъпява ремонта на износените зимни обувки. 50% отгоре обаче трябва да е готов да заплати всеки, решил да се възползва от удобството. Бърза сметка показва, че 37,50 лева би струвала смяна на токче плюс доставка до вкъщи, а рекордните близо 70 лева би излязла подмяната на цяло ходило.

Единствено услугите по домове за инвалиди се търгуват на 30% върху цената, което обаче далеч не значи, че стойността би била приемлива.

В отговор на въпрос защо цените са така завишени, обущар се оправда с липсата на кадри в бранша. „Ако искаш качество, трябва да платиш или си купи нови. От 30 години го работя това все пак, разбирам си от занаята и знам колко струва", обясни невъзмутимо той пред „Всеки ден".

В редовните магазини за 30 лева всеки би могъл да си купи ботуши, с които да изкара целия студен сезон.

Специалисти твърдят, че за 70 лева могат да се купят чисто нови обувки от естествена кожа, и съветват хората да не си губят времето със скъпо струващи ремонти без гаранция.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари