„Делта Текстил“ напуска Русе

9
В града ще остане само дистрибуторският център, в който ще продължат да работят 40 души
В града ще остане само дистрибуторският център, в който ще продължат да работят 40 души Снимка: Фейсбук

В града ще остане само дистрибуторският център, в който ще продължат да работят 40 души

Един от най-големите работодатели в Русе - производителят на чорапиДелта Текстил“, напуска града и страната, съобщи вестник „Утро“.

Новината бе потвърдена от прокуриста на фирмата Игал Херетц, който обясни, че решението е на собствениците от израелската „Делта Галил Индъстрийз“ и че работата ще продължи до края на май, след което дейността ще бъде прекратена. Цялото оборудване ще бъде преместено в завода на групата в Турция. В Русе ще остане активен само дистрибуторският център в Свободна зона, където ще продължат да работят към 40 души.

Делта Текстил“ беше един от най-значимите работодатели в Русе и едно от най-големите чуждестранни производствени предприятия. В Русе се произвеждаха маркови чорапи за „Найк“, с русенски чорапи ритаха футболистите на „Манчестър Юнайтед“ и много други футболни грандове. Фабриката функционира от 2004 година и досега даваше работа на близо 500 души. В последните три години в нея са инвестирани 8 милиона долара и тя е най-модерната от всичките пет на групата. Финансовите й резултати също са добри. Но икономическите сътресения в Европа, започнали в средата на миналата година, са довели до рязък спад на поръчките. Затова собствениците са взели решение от двата завода, които работят за пазарите на Стария континент, да бъде оставен само един.

Турция е предпочетена пред България по множество причини. В южната ни съседка проблем с работната ръка няма - там безработните са 3,5 милиона. От Турция идват и основните суровини за производството, а страната не е в ЕС и е запазила търговските си връзки с Русия, което по време на войната, която Москва води срещу Украйна, й дава несъмнени предимства.

Делта Текстил“ винаги е била коректна към своите служители и при освобождаването им те ще получат не само това, което им се полага по закон, но и отгоре. Имаме хора, които са работили при нас 10 - 15 години, ще им бъде тежко. Аз също имам сантименти, тъй като съм градил тази фабрика повече от 20 години. Но в бизнеса на първо място е икономическата целесъобразност, няма място за сантименти", каза Игал Херетц.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    21
    гражданин
    Хем имат соларна централа, хем отиват в Турция с рекордната инфалция преди избори?!?!
  • 2
    20
    Волф
    Време е икономиката на Русе да скъса с текстила и шиенето на ишлеме. Нищо добро няма да се докара с подобен икономически модел и затова градът ни крета от толкова години.
  • 4
    19
    Волф
    В тия коментари сте ебахти комплексарите и оплаквачи. Когато Витте разрастват за Н-ти път производството или Ебершпехер правят фабрика се оплаквате, защото заплатите били ниски и било все тая. Когато обаче Делта Текстил с все същите ниски (ако не и по-ниски заплати) напускат, се надава вой, дежурните реплики как Русе е 50 хил, хората напускали и т.н. Та моля уточнете се какво искате.
  • 12
    18
    Rousse
    Русенска корабостроителница даваше работа на около 3000 човека и заедно със семействата им на около 10000 човека в град Русе. За голям европейски град със население към 140 000 души разни малки фирмички не са толкова от значение. Големите фирми като Русенска корабостроителница бяха от значение , но ги фалираха - от глупост или нарочно, все тая. Важното е местната политика да бъде като в Дубай - без данъци и офшорна зона. Но няма да позволят град като Русе да бъде богат и с висок жизнен стандарт.
  • -4
    17
    Стефан
    Тъжно.Една добра и доказана фирма напуска Русе заради антируските санкции с няколко стотин служители.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари