Дефицитът за влизане в еврозоната предизвика спор между ГЕРБ и БСП

0
Десислава Атанасова: Изпратихме програмата на ПП на БСП за забавление
Десислава Атанасова: Изпратихме програмата на ПП на БСП за забавление Снимка: Теодора Цанева, БТА

Десислава Атанасова: Изпратихме програмата на ПП на БСП за забавление

ГЕРБ-СДС и „БСП за България“ са спорили по възможностите на дефицита за влизане в еврозоната. Това съобщи след срещата между двете политически формации председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, предаде БТА.

Еврозоната е наш приоритет. ГЕРБ е партията, която през 2020 г. вкара България в чакалнята на еврозоната. От този приоритет не се отказваме. Те подкрепят еврозоната. Спорихме по възможностите на дефицита за влизане в еврозоната“, каза Атанасова след разговорите с БСП. Знаете, че условията са няколко – инфлация, дефицит, определено законодателство, припомни тя. Те смятат, че ако има политическа воля в Европа, може да се направи компромис с това, добави още Атанасова.

Обсъдихме нашата визия, част от нашата управленска програма, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС и добави, че са обсъждали финансовата и бюджетна политика, социалната политика и здравеопазване. По някои теми нямаме абсолютно никакви противоречия като например външна политика, с изключение на, от тяхна страна, помощта за Украйна, коментира още тя.

Относно срока и формата на правителство, Десислава Атанасова каза, че не са коментирали тези въпроси. Това са лидерски въпроси, които предстои да се обсъдят, допълни тя. Водим разговори по секторни политики, за да търсим общи решения в бъдеще, посочи още председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Тя коментира, че позициите им с БСП по някои от секторните политики са твърде близки, по други – твърде отдалечени. По думите ѝ при всички положения тези разговори в абсолютен конструктивизъм са много полезни.

Преди разговорите с ГЕРБ-СДС председателят на БСП Корнелия Нинова каза, че от първата политическа сила са ги поканили на среща за управленска програма на ГЕРБ, а са им изпратили тази на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ). По този повод Десислава Атанасова каза, че програмата на ГЕРБ е публична и е изпратена на БСП за сведение, ако не са погледнали, а програмата на ПП е изпратена за забавление.

Относно избора на постоянни комисии на Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС потвърди, че са се разбрали да определят числеността и поименния състав на комисиите, без да се избират ръководства. Всички сме на мнение, че без да има мнозинство, което да подкрепи правителство, много трудно може да се избере ръководство на комисиите, посочи тя.

Нашите колеги от „Продължаваме промяната“ в конституционно установен тон предлагат ние например да ги контролираме чрез определени комисии, ние им предлагаме същото, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. Затова по-добре сега да не избираме ръководство, защото не се знае кой в каква ситуация ще бъде през следващата седмица, допълни тя.

Попитана кой ще свиква тези комисии, Десислава Атанасова каза, че има възможност да се свикват от председателя на парламента с посочване на дневен ред и с определяне на водещ заседанието.

След срещата с ГЕРБ-СДС от "БСП за България" не коментираха състоялите се разговори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари