Дефицит на вагони в Европа, възстановяват производството в Русе

4
да се възроди производството на локомотиви и вагони
да се възроди производството на локомотиви и вагони Снимка: Кис 13 / архив

"Булмаркет груп" купи старата производствена площадка на ЛВЗ, за да се възроди производството на локомотиви и вагони

Все по-голям интерес има към товарните превози от страна на основните товарители. По-голямото търсене на услугата показва, че тя е качествена и добра. Темповете, с които се развива железопътният транспорт в Европа и в България, са различни, като при нас нещата се случват по-бавно.

Това заяви инж. Димитър Баев, директор "Бизнес развитие" в "Булмаркет груп" ЕАД, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Производителите на локомотиви и вагони постоянно предлагат нови иновативни решения за по-голяма натовареност и за увеличаване на обема за транспортни стоки. Инж. Баев споделя, че "Булмаркет груп" отчита положителни ръстове при превоз на суровини и е специализирана в доставката на горива, зърно и през последните месеци на всякакви видове товари, било то насипни или наливни, като основните им вериги на доставка са между пристанищата и крайния потребител.

"Булмаркет груп" работи добре с турските превозвачи, транзитът им е сериозен, като започва от Западна и Центrална Европа и стига до Близкия Изток.

В коментар за китайските товари, Баев заяви, че дори да се развият пристанищните терминали и фериботни връзки, пак ще има забавено транзитно време, заради напрежението в част от страните в Близкия Изток. Когато политическата и инфраструктурна ситуация се подобри част от китайските стоки ще могат да минават през България. .

Забавянето на модернизацията на жп инфраструктурата се отразява сериозно на товарните потоци. През 2021г. Европа да е накарала страните-членки да подпомогнат предприятията, свързани с жп превози, за да се създадат условия за стимулиране, както и благоприятна среда за бизнеса, но в България това не се случва, коментира Баев. Инфраструктурните такси са се повишили и сега превозвачите плащат повече за движение по националната мрежа.

"Булмаркет груп" има 32 локомотива с 350 собствени и над 600 наети вагона и продължава обновяването на парка. При първоначалните повишавания на цените на електроенергията компанията е успяла да запази цените, но от миналата седмица са повишили цените на услугата си.

В края на отминалата година "Булмаркет груп" купува старата производствена площадка на предприятието на локомотивния и вагонен завод в Русе. Придобиват тази собственост с цел да се възроди производството на локомотиви и вагони. Дейността им ще протича на етапи, като ще започнат с малко депо, където ще прибират и ремонтират техния парк.

Заводът е построен през 1866 г. и е изготвен да обслужва возилата по първата българска жп линия Варна-Русе. През годините е имало етапи на разширяване и развитие и започват производството и на вагони. Баев е категоричен, че държат да възстановят неговото предназначение. Основната причина за реализацията на тази идея е сериозният дефицит на товарни вагони в цяла Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ходих на врачка, която ми гледа бъдещето и вика:
- Гледам вила с басейн, в двора джип, а до басейна руса жена... Виждам и теб, ама от другата страна на оградата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук