Decathlon тайно продава стоки в Русия

1
Decathlon е продължил "много дискретно" да доставя на Desport продукти с водещите си марки
Decathlon е продължил "много дискретно" да доставя на Desport продукти с водещите си марки

Decathlon е продължил "много дискретно" да доставя на Desport продукти с водещите си марки

Френският гигант в търговията на дребно със спортни стоки Decathlon тайно е продължил да продава спортни облекла в Русия, въпреки че официално се е оттеглил в знак на протест срещу руската война в Украйна, се казва в медиен доклад.

Мултинационалната компания за търговия на дребно, която миналата година реализира продажби в размер на 15,4 млрд. евро (16,9 млрд. долара), обяви седмици след нахлуването на Русия в Украйна, че ще се изтегли от руския пазар.

През октомври тя продаде 60-те си местни руски търговски обекта на Desport, се казва в доклада на разследващия медиен сайт Disclose - ход, който беше представен като бележещ края на руското ѝ присъствие.

"Само че това не беше така", се казва в доклада.

През последните седмици "много дискретно" Decathlon е продължил да доставя на Desport продукти с водещите си марки Quechua, Wedze и Kalenji, се казва в Disclose.

Позовавайки се на вътрешни документи, видеоклипове от отворени източници и изявления на бивши служители, Disclose заяви, че Decathlon е въвела "обширна система за прикриване на износа си като част от споразумението за доставка с Desport", което според него е на стойност най-малко 12 милиона долара, като е използвала фиктивна компания в Дубай и дъщерно дружество в Сингапур.

Според Disclose тази операция е довела Decathlon "до границите на законността".

"През лятото на 2023 г. научих, че Decathlon иска да продължи да продава продуктите си в Русия", цитира медията неназован източник, който наскоро е напуснал компанията. "Веднага разбрах, че това е таен проект".

В доклада се посочва, че за да отговори на руското търсене, Decathlon е пренасочила част от производството си, първоначално предназначено за пазарите на ЕС, и е увеличила производството в азиатските производствени обекти.

Санкциите на ЕС, наложени след нападението на Русия над Украйна на 24 февруари 2022 г., направиха незаконни доставките на оръжия, луксозни стоки или оборудване, което би могло да укрепи промишления капацитет на Русия.

Спортните артикули не са включени в списъка.

Decathlon заяви, че "не управлява магазини в Руската федерация, не наема персонал и не притежава дялове в активни компании в страната".

По-късно обаче призна, че е доставил дрехите, като заяви, че един от приоритетите му при напускането на Русия е да осигури постоянна заетост на персонала си.

"За да се финализира сделката, беше договорено, в съответствие с действащите местни и международни разпоредби, да продължим за ограничен период от време да доставяме ограничено количество продукти, за да може новият собственик да започне дейността си и да запази работните места", заявиха от Decathlon.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Алито от София
    Няма какво да му мислим, отиваме и го гътаме, как така че продава на Русия, и то френска фирма, а може би и макрон да е свързан с декатлон, трябва да се действа веднага, на оръжие братя българи, срещу макронския декатлон
  • 7
    1
    дд
    Хората си гледат интереса не като нашите продажни души
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари