BIRD: Евроатлантикът Пеевски печели от търговия с Русия

1
Руски дизел за над един милиард лева е изнесен от проксита на Пеевски за Украйна
Руски дизел за над един милиард лева е изнесен от проксита на Пеевски за Украйна Снимка: Facebook / ДПС Пресцентър

Руски дизел за над един милиард лева е изнесен от проксита на Пеевски за Украйна

Данни от украинските и руските митници показват как фирми, свързвани с “новия евроатлантик” и санкциониран за корупция по глобалния закон “Магнитски” Делян Пеевски, печелят внушителни суми от войната и търгуват активно с Русия след началото на нейната агресия срещу Украйна, пише BIRD.bg.

През есента на 2023 г. прозападната реторика на депутата от управляващото мнозинство Делян Пеевски видимо се засили. Призивите му към ДАНС да противостои на руското влияние в България създават заглавия в медиите всяка седмица. В парламента, заедно с ГЕРБ, той се опита да форсира премахване на дерогацията за руския петрол за срок от три дни, обвинявайки опонентите си, че не искат откъсване от енергийната зависимост от Русия.

Зад тези евроатлантически жестикулации на депутата-олигарх обаче стоят други реалности. Като изгодният, но вече поизчерпан алъш-вериш с руски горива за Украйна. А също и тихомълком продължаващата търговия с Русия на отломките от цигарената му империя.

Руски дизел за над един милиард лв. е изнесен от проксита на Пеевски за Украйна

През октомври и ноември украинските специални служби /СБУ, еквивалент на ДАНС/ вкараха в “черен списък” няколко български терминала от които се товари гориво за Украйна. Това са съоръженията в Русе, Бяла, Пловдив, Варна и Бургас. Упомената е изрично фирмата “Инса Ойл”,с базата ѝ в Белозем. В резултат горивата, идващи от България, ще бъдат обстойно проверявани от украинските митници за техния произход.

BIRD проучи и анализира митническите данни за над 32,000 доставки на горива в Украйна от България за периода от началото на войната на 24.02.2022 г. до края на септември 2023 г. Създадохме и специална търсачка в данните. Така станаха ясни българските фирми, които са изнасяли от тези терминали: “Инса Ойл”, “Булмаркет ДМ”, “Петрол Експорт” и “Петрол” АД, “ДМВ Петрол“, “Сакса”, “Зара Е”, “Агро 03”, “Джи Ти Ей Петролиум”, “Вая-7 Холдинг”, “Интерком”, “Ен Пи Си Трейд” и “Иф Ойл”.

Всички тези износители на горива, с изключение на “Булмаркет” /тя е изнасяла за Украйна пропан-бутан и преди войната/, се появяват на украинския пазар след 24 февруари 2022.

Общо за година и половина от България в Украйна са внесени близо 1 милион тона дизел /944,880 тона/. При усреднен курс от 37 украински гривни за едно евро, декларираната стойност на горивата е 866,5 милиона евро или над 1,7 милиарда лева.

Циничен печеливш триъгълник

Дизелът за Украйна идва основно от българската рафинерия на “Лукойл”, което е видно от масовото деклариране на произход от България, а също така “Страни от ЕС”. Но в декларациите са вписани и други, много по-екзотични дестинации на произход. Например Туркменистан, Индия, Сърбия и дори Израел. Нито една фирма не е посочила в декларациите си пред украинските митници Русия като произход на горивото. Собственикът на “Инса Ойл” Георги Самуилов признава за Капитал, че фирмата е изнасяла за Украйна готов руски дизел, който е внесен от Русия през 2022 г.

Този бизнес беше официално разрешен от Брюксел в деветия пакет от санкции, с мотив да се помогне на украинските фермери. Така се оформи циничен печеливш триъгълник. Печелят “Лукойл” и руският бюджет, печелят украинските “фермери” /а също и украинските въоръжени сили/, печелят и българските посредници.

Най-големите са корпулентни

Лъвският пай от доставките на дизел е за “Инса Ойл” с 340 хиляди тона и “Булмаркет ДМ“ с 240 хиляди тона или повече от 62% от количествата. В таблицата се виждат и сумите декларирани от всички износители:

Тези данни не са пълни, тъй като внос на дизел е имало и през октомври, преди Украйна да добави българските локации в нейния черен списък. Каква е причината за внезапната санкция не е ясно, но най-вероятно е свързана с неверни декларации за произход на горивата и укриване на факта, че те всъщност имат руски произход.

Двете водещи фирми по обем на износа “Инса Ойл” и “Булмаркет ДМ” се контролират от бизнесмени, които имат тесни отношения с Пеевски.

Споменатият вече Георги Самуилов – “Жоро Инса” купи от фирми на депутата знаковия хотел “Берлин”, както и други негови активи. Както показа разследване на BIRD, Самуилов е плащал и за услугите на американския лобист Тони Подеста, който е бизнес партньор с Момчил Мондешки – “троянския кон на Пеевски”.

“Булмаркет ДМ” е фирма, тясно свързана с Първа Инвестиционна Банка, а нейният формален собственик Станко Станков беше разкрит в разследване на Биволъ като прокси на нейните акционери Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Именно от ПИБ Делян Пеевски прекредитира задълженията си към КТБ, а банката го сочи като неин безупречен клиент в писмо до регистратор на тайни офшорни фирми на депутата, разкрити в разследването “Досиетата Пандора”.

Документи от “Пандора” разкриха също, че собствениците на ПИБ Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев са реални бенефициери на офшорки, получили над милиард кредити от банката.

Останалите, по-малки играчи в този бизнес с руски дизел, си разпределят над 600 милиона лева, като за тях не се откриват явни връзки с Пеевски.

Но освен с горива, фирми свързани с Пеевски, търгуват активно с Русия с машини и опаковки за цигари. В този бизнес депутатът, макар и неявно, до неотдавна имаше практически монопол в България.

Линия от Булгартабак заминава за Русия

Най-скъпата българска пратка за Русия след началото на войната в Украйна е на линия за производство цигари от бившата фабрика на Булгартабак в Благоевград. Стойността на пратката е 3,6 милиона долара. Употребяваната немска “Hauni’ Focke” линия за производство на цигари тип “King Size” е внесена в Русия на 24 октомври 2022 г., точно 8 месеца след началото на войната. Износител е българската фирма “Ронис” ЕООД.

Булгартабак беше най-ярката перла в бизнес короната на Пеевски. Той го приватизира неявно през офшорки със заеми от КТБ и руската ВТБ. По същото време Пеевски декларираше, че притежава само един стар “Опел”. След приватизацията на държавната цигарена компания се развихри мащабна контрабанда на цигари за Близкия изток и Турция, която притесни и турските служби за борба с финансирането на тероризма. Те изпратиха доклади до Интерпол и европейски институции, в които като източник на цигарите изрично се споменава Булгартабак.

Пеевски и Доган бяха посочени поименно и в доклад на европейска кантора за икономически разузнаване, в който се твърди, че те са основни бенефициери на доходоносния трафик на цигари, тръгващ от фабриката в Благоевград.

В резултат на това Булгартабак беше чисто и просто ликвидиран. Марките отидоха при British American Tobacco, а поточните линии бяха разпродадени, както става ясно сега, дори и на руски клиенти.

Цигарени опаковки от “Юрий Гагарин” за Русия

От друг завод от патримониума на Булгартабак се изнасят редовно опаковки и филтри за цигари. Публичното дружество “Юрий Гагарин” АД е реализирало износ към в Русия в размер на над 5,2 милиона долара от началото на войната. Според финансовите отчети на дружеството, износът представлява 65 % за цялата 2022 г. и две трети (67%) от реализираните приходи за деветмесечието на 2023 г. Приходите на “Юрий Гагарин” за последния период идват от филтри за цигари (55%) и изделия от картон и хартия (45%).

Пеевски няма официално собственост в “Юрий Гагарин”, но сред акционерите е дубайска фирма, представлявана от гражданина на Судан Уалид Абделсеид Мохамед Ахмед. Същият е представлявал и други дубайски фирми, обвързани с офшорната мрежа на депутата, като “Булгартабак Трейд ФЗЕ”. Присъствието на суданеца е индикатор, че Делян Пеевски не се е разделил напълно с цигарения бизнес.

Цигари от Пещаците, на Пеевски ортаците, за на Русия фронтоваците

Не спира и износът на цигари от пловдивската “КТ Интернешънъл”, свързвана със собствениците на “Винпром Пещера” Антон Щерев и Атанас Петров (т.нар. “Пещаци”). Фирмата е изнесла за Русия цигари на стойност над 1,3 милиона долара след началото на войната, показват данните от руските митници.

Връзката на “Пещаците” с Делян Пеевски беше разкрита от Биволъ в поредицата от разследвания за “Мафията Булгартабак” и контрабандата на цигари. Контролираният от Пеевски “Булгартабак” и основателите на “Винпром Пещера” бяха в тандем и в закритата вече верига “Lafka”, както информира тогава Капитал.

Сред фирмите изнасящи за цигарената индустрия на Русия има и търгуващи с тютюн, тютюневи изрезки, отпадъчни продукти от листа на тютюн и други продукти, за които не сме установили свързаност с лидера на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. Проучването ни на данните продължава.

Трябва да се подчертае, че нито износът на горива от Русия, нито износът за Русия на цигари или техните опаковки са забранени от Европейския съюз. Нарушения няма. Има само етични въпроси за това доколко е искрен евроатлантизмът на един бивш бизнес партньор на водеща руска банка и кандидат да участва в строителството на “Южен Поток”? Ако не сте го разпознали, това е санкционираният за значителна корупция водещ български политик Делян Славчев Пеевски.

Защото данните сочат, че докато критикува тези, които “избягват да плащат цената за жестоката агресия срещу Украйна”, Пеевски не се е посвенил да усвои част от тази цена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Името Му е Прокоба.
    Скоро, надявам се, най после ще им светне натия от НС и ония от ЕС, че без руски газ и петролни продукти ще се образува дефицит, който не може да бъде запълнен от никой, на каквато и да е цена. Колкото по - скоро стоплят, толкова по - малко пари ще даваме за горива и толкова повече икономиките ще могат да живнат. Не знам защо така, но никой не споменава факта, че ЕС е вече в рецесия...Има едно интересно свойство на рецесиите. Когато не се вземат мерки за тяхното ограничаване и "преборване", те се развиват все повече и повече. Който има поне бегла предства от икономика, знае до какво води това.
  • 8
    1
    daskal
    Аха... И кво се оказва? Петролът си е петрол, доларите - долари, търговията - търговия... И т.н. А ние се дърлим кои са по-добри или по-лоши - Русия, Украйна или Европа и САЩ. А момчето и приятелите му правят МИЛИАРДИ!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари