ДБ предлага премахването на всички комунистически паметници и символи в България

0
Върху паметниците, които не могат да бъдат преместени веднага, да бъде написано, че са "свързани с комунистическия режим, довел до национална катастрофа"
Върху паметниците, които не могат да бъдат преместени веднага, да бъде написано, че са "свързани с комунистическия режим, довел до национална катастрофа" Снимка: OFFNews / Архив

Върху паметниците, които не могат да бъдат преместени веднага, да бъде написано, че са "свързани с комунистическия режим, довел до национална катастрофа"  

"Демократична България" предлага комунистическите символи да се премахнат от публичните места. 

По-рано днес Мартин Димитров и група народни представители от "Демократична България" са внесли законопроект за изменение и допълнение на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, предаде OFFNews.

Предложените от тях промени на практика задължават държавните органи и местната администрация да премахнат от публичните места символите от периода на комунистическия режим в България от 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 година, или такива в негова възхвала. Това се отнася до лозунги, надписи, знаци, снимки и всякакви други обекти. 

Министерството на културата следва да определи културен институт, на който въпросните организации, териториални звена, органи на местно самоуправление и местна администрация могат да предоставят произведения на изкуството - скулптури снимки и други, пресъздаващи идеологията на комунистическия режим в България.

Законопроектът забранява поставянето на символи "невярно пресъздаващи или възхваляващи дейността и историята на комунистически организации" на публични места. Когато съществуващите символи или произведения на изкуството са паметници, чието преместване не може да бъде осъществено незабавно, или представляват паметник-костница, на тях се поставят указателни табели със следния текст: "Комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довел страната до национална катастрофа, и дейността на Българската комунистическа партия са обявени за престъпни със закон, приет от 38-ото Народно събрание."

При нарушения на правилата и непоставяне на табела съответният областен управител следва незабавно да отстрани паметниците. 

"Символи или произведения на изкуството, свързани с комунизма, трябва задължително да посочват престъпния характер на режима", пише още в проекта на ДБ.

За нарушения на разпоредбите на длъжностните лица се налага глоба в размер от 500 лева до 3000 лева. За всяко следващо нарушение глобата става двойна, става ясно от заключителните разпоредби на текста. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    3
    ЩОМ Е ТАКА ТРЯБВА ДА....
    ЩОМ КАТО Е ТАКА,ТРЯБВА ДА ИЗГОНИМ ВСИЧКИ ДЕПУТАТИ И ПОЛИТИЦИ ОТ ПАРЛАМЕНТА.ТЕ СА ЖИВИЯТ СИМВОЛ НА ВЪПРОСНИЯТ ОТМИНАЛ СОЦИАЛИЗЪМ И НЕИЗГРАДЕН И НЕСЪСТОЯЛ СЕ КОМУНИЗЪМ.ДОСТА ОТ ТЯХ СА ИМАЛИ ПАРТИИНИ БИЛЕТИ И ПРИНАДЛЕЖНОСТ КЪМ БИВШИТЕ СОЦ.РЕПРЕСИВНИ СЛУЖБИ КАТО ДС,МВР,РУМНО И Т.Н. ТОВА Е ДОКАЗАНО ЩЕ РЕЧЕ ПОЧТИ ВСИЧКИ ОТ ГЕРБ,ДПС,СДС,ВМРО И БЛИЗКИ ДО ДСБ ИМАТ АГЕНТУРНО МИНАЛО И СА ДОНОСНИЧЕЛИ НА 1:2:3:4:5:6 ГУ НА ДС. МАЙКИТЕ И БАЩИТЕ ИМ ДО ЕДИН СА БИВШИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ФУНКЦИОНЕРИ ,ДОНОСНИЦИ ИЛИ СА БИЛЕ СВЪРЗАНИ СЪС СОЦ.ЕЛИТА И ДС.ВСИЧКИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ СЕ ИЗУЧИХА В УНИВЕРСИТЕТИТЕ И УЧИЛИЩАТА НА ТОДОР ЖИВКОВ. ЯДОХА В СТУДЕНТСКИТЕ СТОЛОВЕ СВИНСКИ ПЪРЖОЛИ НА СМЕШНИ ЦЕНИ И МАНДЖИ.НЕ ПЛАЩАХА ТОК И ОБЩЕЖИТИЕ И ОБРАЗОВАНИЕ,НАТИСКАХА СЕ И СЕ КЛЕПАХА ЗА ПРИИВИЛЕГИИ И КОМАНДИРОВКИ ПО ЛИНИЯ НА СИВ ,КОМСОМОЛА,МЕЖДУНАРОДНОТО КООПЕРИРАНЕ И РЕД,РЕД ДРУГИ ЛИЗГЯРСКИ ИЗСТЪПЛЕНИЯ.КАТО ГИ ПОДКАРАШ ОТ ПАЗАЧИТЕ ТА СТИГНЕШ ДО ИНТЕЛИГЕНЦИЯ,ЖУРНАЛИСТИ,АРТИСТИ,ПЕВЦИ И КУЛТУРТРЕГЕРИ. ДЕМОКРАТИ И Т.Н. ДА.А.А...А..... ИСТИНАТА Е ТАКАВА И ТЯ БОЛИ. ДАЖЕ И СОЛОМОН ПАСИ Е ХАПВАЛ В ЕВТИНИТЕ СОЦ. СТУДЕНТСКИ СТОЛОВЕ НИЩО ЧЕ СЕГА Е ЕВРОАТЛАНТИК ИЛИ ДЖЕНДЪРИДЕОЛОГ. ЗА ДСБ,СДС,ДПС ИЗОБЩО ТАМ Е КАЙМА. БОЛИ ЗАДНИКА И ТО МНОГО. ИСТИНАТА БОЛИ. МЕТАМОРФОЗИТЕ СА МНОГО. КОМСОМОЛ,БКП,СДС,ПАТРИОТИ,ДПС АТЛАНТИЦИ И СВОВАЧИ И КУРВИ МАМИНИ БОЛ. КАКВО ЩЕ ГИ ПРАВИМ ТОГАВА ВЪПРОСНИТЕ ЖИВИ,МЪРДАЩИ,ПЪРДЯЩИ,СЕРЯЩИ,ПИКАЕЩИ,ОРИГВАЩИ СЕ,ПОЧЕСВАЩИ СЕ И НАМЕСТВАЩИ СЕ ЖИВИ ПАМЕТНИЦИ НА СОЦИАЛИЗМА И КОМУНИЗМА,СИРЕЧ РОДНИТЕ ДЕПУТАТИ,ПОЛИТИЦИ,А ???? КОЙ ЩЕ МИ КАЖЕ НА МЕН ПРОЗЗЗЗТИЯЯЯЯ ? ОТ КЪДЕ ДА ПОЧНЕМ АКО ХВАНЕМ ГЬОСАТА ? АХ КАК ОБИЧАМ ГЬОСА. КАТО Я ЛЕПНА ОТ ЕДИНИЯТ КРАЙ ЧЕ ДА ХВЪРЧАТ ЛАЙНА. МАЙ,МАЙ....... ЗА ЖАЛОСТ К.КИТАЕЦА ЩЕ СЕ ОКАЖЕ ПРАВ,КОЛКОТО И ДА Е НЕПРИЯТНО,А? МЪРШИ ДОЛНИ. СОЦИАЛИЗМА ВИ РАЗЛИГАВИ И ОСТАВИ ДА КРАДЕТЕ НАВРЕД И НА ВОЛЯ .
  • 5
    2
    Инквизитор
    Има още по-добро предложение, още по демократично - всички чиито бащи/дядовци са били партийни функционери и са се облажили т.е. са "папкали" от хранилката, тези пък които не са били, по "време оно" са мълчали като Г..ве, т.е. били са мълчаливи съучастници на режима. След 10.XI.1989 същите боклуци следвайки посоката на вятъра са довели страната до истинско "процъвтяване", ренесанс един вид. Та редно е всички тези "интелектуалци" - ристюфци, мартинки, наскофци и др. да бъдат изселени в Афганистан за да възродят още една страна, да я насочат по Правилният Път на развитие спрямо подветрените ценности, като същевременно обогатят културното наследство на талибаните.
  • 10
    1
    Йосиф
    Какви долнопробни утайки !!! 7% представителство ще вилнеят из паметниците и историята. Комунистическия режим бил довел до национална катастрофа. Не мога да повярвам, че го прочетох. А демокрацията и прехода все едно доведоха до разцвет на нацията и бум на благоденствието. Незнам има ли отпадъци които се съмняват че американското посолство ги командва пряко ? Ако има и те и демократичната им българия да пукнат дано. Какви законопроекти придвижват само. Нацията изчезва мизерията и мафията са на всяка крачка, те паметниците оправят.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари